понеділок, 15 квітня 2013 16:17

Спецмита на іномарки скасують через півроку - експерт

Спецмита на іномарки скасують через півроку - експерт
Олег Назаренко: Існує велика ймовірність, що спецмито скасують вже через півроку і іномарки будуть коштувати стільки ж, як і раніше. Фото: epravda.com.ua

За березень в Україні продали понад 19 тис. нових автомобілів. Це на 60% більше ніж у лютому, повідомляють у компанії "Автоконсалтинг".

"Березень був останнім місяцем, у який іномарки ввозили без мита, тому люди й кинулися їх купувати. Злякалися подорожчання. Адже ввезені машини подорожчають щонайменше на 10-12 тисяч гривень. Дизельні автівки митом не обкладатимуть, тому ціни на них не змінять", - розповів директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко.

Найпопулярнішими серед українців у березні були корейські легковики Hyundai. На другому й третьому місці продажів - китайські Geely та корейська KIA. Російські ВАЗи вперше за останні три роки перемістилися із 4 місця на 8. Вітчизняних ЗАЗ-ів купили на 60% більше ніж у лютому.

"Не дивуюся, що купили на 60% більше ЗАЗів. Українці розуміють, що вітчизняні автовиробники пролобіювали спецмито, щоб забрати з ринку конкурентів. Потім піднімуть ціни й самі. А щодо російських машин, то це сезонна продукція. Її зазвичай купують у селах восени. Тоді аграрії розпродують врожай і у них з'являються кошти", - зазначив Назаренко.

Ближче до червня попит на іномарки буде на 50% більшим ніж зазвичай. На складах залишаться автомобілі за старою ціною. Починаючи із червня, продажі машин суттєво зменшаться, бо на всі вже буде нова ціна із урахуванням спецмита. До середини осені автосалони почнуть боротися із малими продажами – оголошуватимуть акції та знижки, прогнозують у компанії "Автоконсалтинг".

"Існує велика ймовірність, що спецмито скасують вже через півроку й іномарки коштуватимуть стільки ж, як і раніше. В уряді побачать, що дохід від розмитнення іномарок зменшиться і відмінять спецмито. 2009 року попередній уряд теж вводив 13% мита. Воно протрималося із 6 березня до 6 вересня 2009 року. Після цього продажі машин зменшилися на 84 відсотки, а прибутки від розмитнення - на 85%. Тобто держбюджет втратив від цього рішення. Те ж саме буде й цього разу - за нашими прогнозами бюджет недоотримає від продажу іномарок 1,23 мільярда доларів", - зазначив Назаренко.

Зараз ви читаєте новину «Спецмита на іномарки скасують через півроку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути