вівторок, 05 червня 2012 09:12

Найдорожчий автомобіль світу продали за $35 мільйонів

Найдорожчий автомобіль світу продали за $35 мільйонів
Яблучно-зелений Ferrari 250 GTO є одним з 39 спорткарів GTO, випущених в період з 1962 по 1964 рік. Фото: auto.vesti.ru

Оновився рекорд найвищої ціни, заплаченої за один автомобіль. Найдорожчим автомобілем світу став класичний Ferrari 250 GTO 1962 року випуску, побудований для британського гонщика Стірлінга Мосса, який був проданий за $35 млн.

Яблучно-зелений Ferrari 250 GTO є одним з 39 спорткарів GTO, випущених в період з 1962 по 1964 рік. Факт приватної угоди і вартість підтвердили агентству Bloomberg два незалежних трейдера.

Автомобіль був проданий датським бізнесменом Еріком Хееремой, власником виноробні Nyetimber в графстві Суссекс на півдні Англії. Покупцем став американський колекціонер Крейг МакКоу, глава інвестиційного фонду Eagle River Investments.

"Ринок зараз дуже активний. Багато нових покупців розширюють свої колекції. А колекціонери першого покоління досягли того віку, коли не користуються своїми машинами так часто, як раніше. Вони хочуть продавати", - прокоментував консультант з Ferrari британського дилера DK Engineering Джеймс Коттінгхем.

За останні два тижні було зареєстровано відразу кілька великих угод з продажу/купівлі Ferrari. Так, Ferrari 250 Testa Rossa, на якій американський гонщик Філ Хіл виграв в 24-годинну гонку Ле Ман в 1958 році, була продана за $25 млн. Ще один Ferrari 250 GTO, куплений в 2010 році британським діджеєм Крісом Евансом за $18 млн, пішов за ціною близько $20 млн.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Заняття не з дешевих, але задоволення все компенсує" - стартував "Яхтфест-2012"

"Я чув про вісім Ferrari, проданих за загальну суму в 135 мільйонів доларів, за останні вісім тижнів. Зараз складно знайти автомобіль. Араби почали купувати через "Формулу-1", крім того китайці вийшли на цей ринок", - розповів агентству Джон Коллінс з дилерського центру Talacrest Ltd. в Аскоті, який брав участь в п'яти зі згаданих ним угод.

Зелений GTO, що став новим рекордсменом, був куплений виноробом десять років тому за $8,5 млн у японського колекціонера Йошіхо Матсуди, який також був попереднім власником Ferrari Кріса Еванса. Сам Матсуда купив спорткар Стірлінга Мосса в 1999 році у того ж дилера Talacrest, який придбав машину в 1996 році за $3,5 млн.

"Я все дивився на нього в моєму шоу-румі, думаючи, що заплатив занадто багато", - поділився враженнями від машини Коллінс, яка зараз коштує в десять разів дорожче.

Ferrari 250 GTO, випущений в 1962 році для перегонів в Ле Мане та інших турінгових чемпіонатах, вважається серед колекціонерів найбажанішим автомобілем. Проданий за рекордну суму примірник з шасі під номером 3505 був випущений на фабриці Ferrari в 1962 році для Стірлінга Мосса, чиє ім'я видряпано на спинці крісла водія, розташованого з правого боку. Автомобіль був пофарбований в блідо-зелений колір команди Мосса UDT-Laystall. Однак сам гонщик так і не сів за кермо гоночної машини, потрапивши в аварію в Гудвуді 23 квітня 1962 року, що стало завершенням його кар'єри. Сам автомобіль все ж взяв участь в гонці, але під керуванням іншого пілота.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На першому українському марші Тиші ходили у "трав'яному" капелюсі

Попередній рекорд ціни належав Type 57SC Bugatti Atlantic 1936 року випуску. Автомобіль був куплений каліфорнійським колекціонером Пітером Маллін в 2010 році за $30-34 млн. Сам Маллін розкривати точну суму угоди відмовився. Ще один автомобіль з категорії "за 30 млн" - Ferrari 250 GTO 1963 року з номером шасі 5095 - був проданий за $32 млн.

За даними Historic Automobile Group International, ціни на класичні Ferrari у першому кварталі поточного року зросли на 4,82%.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий автомобіль світу продали за $35 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути