четвер, 14 квітня 2016 11:12

Після правок законопроект про зменшення акцизу на авто може повністю змінитися

Після правок законопроект про зменшення акцизу на авто може повністю змінитися
фото: auto.ria.com

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект номер 3252, який передбачає зниження акцизів на авто до 31 січня 2017 року.

Згідно з регламентом Верховної Ради, прийнятий у першому читанні законопроект направляється на доопрацювання у профільний комітет, де до нього 14-денний термін будуть вносити пропозиції і зміни, повідомляє Автоцентр.

В результаті текст і навіть суть проекту може повністю змінитися. Наприклад, депутати можуть вносити пропозиції зовсім інших ставок акцизу, строків ведення його в дію і т. д. Комітет буде відхиляти або приймати дані пропозиції.

Далі законопроект винесуть на друге читання, а за правки будуть голосувати окремо або (якщо вони узгоджені з комітетом) у складі оновленого законопроекту. Це може статися не раніше, ніж через 2-3 тижні після прийняття в першому читанні.

Після розгляду у другому читанні депутати можуть ухвалити закон в цілому або ж відправити його на доопрацювання, щоб прийняти в третьому читанні.

Крім того, профільний комітет може рекомендувати об'єднати проект з іншим. Наприклад, 12 квітня 2016 року зареєстрували схожий законопроект №4382, яким передбачається ліквідувати мита на всі вживані автомобілі, крім російських.

Враховуючи, що законопроект номер 3252 був прийнятий у першому читанні мінімально можливою кількістю депутатів для прийняття позитивного рішення – 226, то зрозуміло, що шанси пройти у другому читанні невеликі. Цьому сприяє також той факт, що новий Прем'єр-міністр Володимир Гройсман однією з головних своїх цілей задекларував боротьбу з популізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потримані іномарки подешевшають після зменшення акцизів - експерт

Крім того, Міжнародний валютний фонд, який кредитує Україну, порекомендував не знижувати, а підвищувати акцизи на автомобілі протягом найближчих двох років.

Наступний етап затвердження Закону в силу – підписання його президентом та офіційна публікація. Враховуючи вищевказані фактори, Президент цілком може ветувати цей популістський закон. Більш того, згідно з чинним законодавством,

Закон, який вносить зміни в Державний бюджет, повинен бути прийнятий не пізніше, ніж за півроку до Нового року. Інакше такий Закон легко буде визнати недійсною у суді.

Ще один аспект – у проекті, прийнятому в першому читанні, зазначено, що акцизні ставки на старі автомобілі будуть діяти до 31 січня 2017 року. Тобто Закон буде діяти рівно 12 місяців – протягом 2017 року. Таким чином, ухвалення в першому читанні законопроекту номер 3252 зовсім не означає, що скоро в нашу країну хлинуть дешеві автомобілі з Європи і Росії. Навіть в самому оптимістичному разі дешевші автомобілі потраплять в Україну не раніше початку наступного року.

Нагадаємо, комітету ВРУ з питань митної та податкової політики підтримав законопроект про зниження акцизного збору на вживані автомобілі.

Зараз ви читаєте новину «Після правок законопроект про зменшення акцизу на авто може повністю змінитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути