четвер, 23 червня 2016 15:57

Найуспішніша автогонщиця світу сьогодні святкує день народження
6

Сьогодні святкує 65-й день народження французька автогонщиця Мішель Мутон, яка здобула віце-чемпіонство на WRC 1982 року.

Пілотеса стала єдиною жінкою, що перемагала на етапах чемпіонату світу з ралі. Крім того, Мутон виступала в еру групи "B", яку пізніше заборонили через велику небезпеку цих машин.

Автор: silver.ru
 

1975 року Мішель Мутон у складі жіночого екіпажу виступила на гонці на витривалість 24 години - Ле Мана. Цей екіпаж здобув 1-е місце у своєму класі.

Перша ралійна машина - французьке Renault-Alpine A110.

Автор: silver.ru
 

На цьому автомобілі гонщиця дебютувала на ралі 1974-го. Після цього Мішель Мутон пересіла на італійські автомобілі: спершу Lancia Stratos, а потім Fiat 131 Abarth. На останньому вона перемогла на ралі Tour de France Automobile. 1981-го Мутон запросили у Audi, де вона стала напарницею Вальтера Рьорля.

Автор: silver.ru
 

1982 року здобула перемоги на етапах у Португалії, Бразилії та Акрополі. Це дозволило Мішель Мутон отримати 2-е місце на чемпіонаті світу з ралі. Першим став її напарник по команді Рьорль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 цікаві факти про автодизайнера Пінінфаріну

У 1984 та 1985 роках Мішель Мутон перемогла в американській гірській гонці на Пайкс Пік. Пілотесі вдалось побити тодішній рекорд проходження траси.

Вже наступного року Мутон виступала на Peugeot 205 Turbo 16. Проте, того року Міжнародна федерація автоспорту заборонила групу "B" і Мішель Мутон завершила професійну кар'єру гонщиці.

Після цього займалась організаційними питання автогонок. Зокрема, створенням Гонки чемпіонів (ROC), яку проводили на честь Хенрі Тойвонена - пілота, який загинув 1986-го на етапі чемпіонату світу з ралі.

Іноді Мішель Мутон стартувала у своє задоволення. Так, 2000-го на Porsche 911 посіла 2-е місце на ралі "Лондон - Сідней". 2010-го вона взяла участь у Гонці чемпіонів.

Автор: f1news.ru
 
Автор: silver.ru
 

Зараз Мутон має керівну посаду на чемпіонаті світу з ралі WRC.

Зараз ви читаєте новину «Найуспішніша автогонщиця світу сьогодні святкує день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути