середа, 26 лютого 2014 18:41

Коливання курсу гривні викликало черговий ажіотаж на авторинку

Коливання курсу гривні викликало черговий ажіотаж на авторинку

Користуючись коливаннями курсу гривні, автодилери в лютому розпродавали складські запаси, пишуть Вести.

У ІГ "Автоконсалтинг" відзначили, що зростання продажів нових іномарок за першу декаду лютого склав 15% порівняно з першою декадою січня. Українці активно купували автомобілі, завезені в Україну ще за курсом 7,99-8 грн за долар.

"За січень продали 10 950 автомобілів. Якщо прибрати фактор "Тойот", то ринок впав на 2%. З лютого покупці активізувалися, виник ажіотаж: шукають по салонах автомобілі старого завозу, які купувалися за курсом 8-7 .99 грн. Ще немає цифр за лютий, але зростання продажів тільки за першу декаду склав 15%. - повідомив Олег Омельницький, експерт ІГ "Автоконсалтинг".

На думку аналітиків, старих запасів в основних дилерів вистачить ще на місяць-півтора. Підтверджує їх наявність за старими цінами і директор "Автоальянс" Дмитро Назаренко.

"На машини зі старих завезень ми не піднімаємо ціни - вони йдуть за старою ціною. На складах автомобілів вистачить на місяць-півтора, при умові, що будемо реалізовувати тільки їх, не завозячи нових", - пояснив експерт.

Неоднозначна ситуація і з термінами оплати рахунку за автомобіль. Експерти вважають, що через нестабільний курс салони вимагатимуть оплачувати рахунок за машину в день його видачі.

"Якщо раніше на оплату рахунку при купівлі автомобіля давалося три дні, то тепер це буде один день. Таким чином салони зможуть боротися з коливаннями курсу і його нестабільністю", - припускає Дмитро Назаренко.

Однак у прес-службі представництва Renault і в корпорації УкрАвто заперечують таку перспективу.

З квітня машини почнуть дорожчати пропорційно курсу долара на момент поставки автомобілів в середньому на 7-10%.

"Через це попит буде поступово падати. Це буде плавний процес, можна говорити про затяжну стагнацію ринку", - вважає Омельницький.

Учасники ринку дуже сподіваються на скасування спецмита і утилізаційного збору. За їх словами, це дозволить компенсувати втрати на курсовій різниці і ціни на авто залишаться на колишньому рівні.

"Ми сподіваємося, що в цьому році уряд скасує спецмито і утилізаційний збір. Це покриє витрати на подорожчання від курсової різниці (7-10%) і автомобілі не зміняться в ціні", - заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

На жаль, імовірність такого розвитку подій досить низька.

Поки українці, які потрапили під вплив продавців з автосалонів, скуповували нові авто минулих сезонів, вторинний ринок впав. На думку його учасників, основна причина падіння - не зміна курсу долара, а політичні події.

"Люди не хочуть ні продавати, ні купувати машини, - розповів начальник відділу з продажу та оформлення транспортних засобів столичного авторинку "Чапаєвка" Микола Хахаль.

Зміну ситуації чекають весною. Якраз тоді, коли на первинному ринку експерти прогнозують спад споживчого інтересу.

"Потеплішає, завезуть "первинку" за новими цінами, наші ж машини дорожчати не будуть (у доларовому еквіваленті). Так що прокинеться інтерес до "вторинки"", - пояснюють гравці ринку.

Правда, ті, хто планує розраховуватися в гривні, валютні коливання все ж відчують - розрахунки проводяться за готівковим обмінним курсом на день здійснення угоди.

Зараз ви читаєте новину «Коливання курсу гривні викликало черговий ажіотаж на авторинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути