вівторок, 06 грудня 2016 17:01

Експерт розповів, що буде з ринком вживаних авто

Експерт розповів, що буде з ринком вживаних авто

У листопаді в Україні вживаних авто продали в 2,9 разу більше, ніж у листопаді торік. Такі дані оприлюднив Укравтoпрoм.

Усьогo минулого місяця в Україні на авторинку зареєстрували 13 648 транспoртних засобів. З них вживаних - 4 746. Це - 35%.

Про перспективи і причини розвитку ринку вживаних авто Gazeta.ua розповідає Олег Назаренко, голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів.

За рахунок чого росте ринок вживаних авто?

- Коли людина купує новий автомобіль, спочатку продає старий. Виріс ринок нових авто, відповідно - виростає ринок вживаних автомобілів. Це логічно.

Чому цей ринок росте?

- Ринок вживаних авто росте завдяки росту стабільності в державі. У позаминулому чи минулому роках, коли була нестабільність у країні, люди думали, навіщо міняти старе авто - може, доведеться тікати з країни чи незрозуміло, що з країною буде взагалі. Зараз починають втілюватися Мінські домовленості і ситуація в державі налагоджується.

Ринок авто теж приходить у дію - люди продають старі авто і беруть нові. Хтось міняє вживане на вживане. Хтось продає нове і купує вживане. Попит починає реалізовуватися. Усе залежить від того, що може дозволити собі покупець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як вигідніше ввозити нерозмитнені авто в Україну

Який відсоток тих, хто міг би придбати нове недороге авто у кредит, купує вживані авто?

- Не можна говорити про відсотки. Значну роль тут відіграють психологічні моменти - люди не хочуть брати кредит. Банки пропонують кредити під високі відсотки — 28-30 відсотків. Їх можуть сплачувати лише люди з бізнесом. Кредит вимагає великих доходів.

Чи багато машин незаконно перепродують із Донбасу?

- Якщо їх перепродують, то статистика це не може відображати. Такі авто їздять без реєстрації, незаконно. Або на них чіпляють іноземні номери - так приховують те, що вона у розшуку.

Чи став ринок вживаних авто більш цивілізованим, адже півроку тому автосалонам дозволили продавати такі машини?

- Це одна з причин, чому виріс ринок вживаних авто. Раніше ми купували кота в мішку. Я міг придбати авто, прийти до сервісного центру, а мені там могли сказпти: вибачте, авто у розшуку або під заставою тощо. Люди купували автомобіль, підозрюючи, що він може бути проблемним.

Але 13 липня Кабмін затвердив постанову про те, що автосалони можуть торгувати вживаними авто. А в жовтні - ще одну постанову. Сервісні центри МВС відкрили доступ до своїх реєстрів для Мін'юсту. Це дозволяє одразу виявляти під час купівлі/продажу вживаного авто, чи перебуває воно в лізингу, у кредиті чи в розшуку.

Завдяки цьому люди вже з меншою пересторогою ставляться до старих авто і починають їх більше купувати.

Яким далі буде ринок вживаних авто? Як він розвиватиметься?

- Я прогнозую, що наступного року ринок нових авто виросте на 25-30%. І через це ростиме ринок вживаних авто.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що буде з ринком вживаних авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути