четвер, 12 січня 2017 16:14

Експерт назвав причини зростання цін на бензин

Експерт назвав причини зростання цін на бензин
ZN.ua

Цього тижня пальне на небрендових регіональних заправках подорожчало на 50 коп. Зараз середня вартість бензину А-95 - 23,87 грн, дизпаливо продають по 21,43 за літр, а зріджений газ по 12,23 грн.
"Більшість заправок підняли ціни до Нового року. Оскільки обсяги продажів на небрендових заправках менші, то вони тільки зараз починають купувати на кордоні дорожче пальне", - каже Gazeta.ua Геннадій Рябцев, аналітик науково-технічного центру "Психея".
За його словами, є кілька причин здорожчання пального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 106 кілометрів проїхали за 44 години
"Курс гривні з початку року почав просідати знову. Податкові нововедення - перенесення роздрібного акцизу в загальну акцизу і її уніфікація - сприяло нестабільності. Вони заклали певні ризики в торгівельні операції. Все це призвело до здорожчання", - додає експерт.
Україна завозить близько 80% нафтопродуктів, імпортує пальне із Білорусі, Польщі, Литви, Росії та Румунії.
"Тому нафтопродукти купують за євро або долари і акциз також сплачують у валюті. Дорожчає валюта - дорожчає пальне. Попит на нафтопродукти зараз менший, ніж влітку, тому це є єдиним чинником, який сприяє стабілізації цін. Всі інші сприяють зростанню вартості".
У лютому можливе незначне зниження цін, прогнозують у компанії UPECO.
"Наступного місяця заправні мережі мають не платити роздрібний акциз, тому ми очікуємо відкат цін. Це за умови стабільного ринку, якого в нас немає", - говорить Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO.

Два роки тому ціни на пальне були рекордними. Бензин А-95 продавали 30 грн за літр.
Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав причини зростання цін на бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути