четвер, 12 травня 2016 17:32

Як їздити у дощ - поради експерта

Як їздити у дощ - поради експерта
фото: avto-help.com

У дощ водіїв підстерігає значно більша небезпека на дорогах, ніж за сухої погоди.

На мокрому асфальті зчеплення шин із покриттям зменшується. Також ускладнюють рух калюжі та погана видимість.

У мокру погоду слід зважувати усі фактори. Щоб правильно керувати автомобілем у дощ, потрібно розуміти який у вас рівень зчеплення з дорогою. Обираючи безпечну швидкість, звертайте увагу на зчеплення коліс із дорогою, а вже потім обирайте безпечну траекторію у поворотах. Остання повинна бути у межах своєї смуги, радить Gazeta.ua Михайло Горбачов, автогонщик, інструктор і автор книг про безпечну їзду. Він розповідає, як правильно їздити в дощ.

Не економте на шинах. Зношені шини мають дуже малий коефіцієнт зчеплення з мокрою дорогою. Шина зі зношеним протектор має таке ж зчеплення з вологим асфальтом, як і з кригою. Через зношені шини є більшим ризик аквапланування навіть на мілких калюжах.

Уникайте калюж. Наїзд на калюжу приведе до аквапланування. Колеса втратять зчеплення з дорогою і машину занесе. Втрата керування відбувається за долі секунди. Якщо водій зреагував на втрату зчеплення з асфальтом, то він поверне кермо у бік протилежний заносу. Це спричинить те, що автомобіль отримає зчеплення з асфальтом. Якщо у момент вирівнювання колеса повернуті трохи вбік - машину знову відкине у бік. Водій не встигне зреагувати. Якщо нема можливості об'їхати водну перешкоду, то у момент потрапляння в калюжу машина має збалансована динамічно: всі чотири колеса були завантажені рівномірно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися правильно їздити - поради експерта

Пам'ятайте, що ABS не скорочує гальмівного шляху. Ця гальмівна система допомагає втримати на прямій траекторії втримати автомобіль. Крім цього ABS дає можливість змінювати напрямок руху при гальмуванні. Без цієї системи не можна одночасно гальмувати та повертати кермо. Це приведе до втрати контролю над автомобілем.

Не робіть різких рухів. Якщо ви потрапили у колію наповнену водою, у вас почнеться аквапланування. Воно відбувається при швидкості 90 км/год навіть на сучасних шинах. Потрібно плавно відпустити газ і продовжити рух, поки авто не сповільниться до безпечної швидкості. Під час цього маневру потрібно міцно тримати кермо двома руками.

Нагадаємо, кермо потрібно крутити максимально плавно і м'яко, намагаючись повертати кермо на мінімально можливий кут.

Зараз ви читаєте новину «Як їздити у дощ - поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути