неділя, 22 січня 2017 10:23

Як водіїв змусять пропускати карети "швидкої"

Як водіїв змусять пропускати карети "швидкої"

Автомобілі спецслужб зможуть швидше пересуватися по завантажених міських вулицях завдяки спеціальній системі - EVAM System. Це допоможе водіям завчасно чути наближення "швидкої" та інших рятувальних машин і пропускати їх.

Сигнал проникає в інші авто через FM-радіомовлення і відправляє водіям повідомлення про наближення спецавтомобіля, приглушаючи музику в машинах.

Програму створили три 23-річні студенти Королівського технологічного інституту Швеції. Завдяки системі водії швидше реагуватимуть і звільнятимуть дорогу спецмашині, стверджують розробники, інформує autocentre.

Сигнал може передаватися як у вигляді мовного повідомлення, так і у вигляді рядка, що біжить. Він автоматично висвітиться на дисплеї стереосистеми. Система сама аналізує швидкість і щільність трафіку. Відповідно до цих даних визначає радіус, в межах якого розсилає сигнал, щоб дати водіям достатньо часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Lexus створив зореліт для Люка Бессона

Також система EVAM попереджатиме автомобілістів про аварії, затори або ремонтні роботи.

Evam System працює тільки за умови, що радіоприймач в автомобілі включений. Але це не проблема: радіо в автомобілі слухають дві третини шведських автомобілістів, підкреслюють розробники.

Зараз систему тестують на державних і деяких приватних каретах швидкої допомоги. Протягом року планують почати її використовувати по всій країні і для інших спецавто.

Американці представили концепт безпілотника, який зможе надавати медичну допомогу жителям віддалених районів країни.
Зараз ви читаєте новину «Як водіїв змусять пропускати карети "швидкої"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути