вівторок, 16 липня 2013 15:26

Як підготувати автомобіль до поїздки за кордон

Як підготувати автомобіль до поїздки за кордон
За словами експерта, перед виїздом за кордон слід купити страховий поліс автоцивільної відповідальності "Зелену карту". Фото: Володимир МУКАН

Щоб поїхати на відпочинок за кордон власним автомобілем, потрібно підготувати необхідний пакет документів і бути готовим до певних витрат.

Що саме необхідно знати, розповідає віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов.

Чи потрібне інше водійське посвідчення для виїзду за кордон?

Можна користуватися і своїм. Але для того, щоб воно діяло у інших країнах слід зробити авторизований переклад. Його роблять департамент ДАІ, міжнародні організації під егідою ООН та міжнародною асоціацією водіїв. Цей переклад дійсний у понад 200 країнах світу, він дає право керувати транспортним засобом. Бо трапляються випадки, коли українець потрапляє в аварію за кордоном і його ще штрафують за те, що він немає права керувати транспортним засобом. Навіть якщо українець і не порушував правил.

Скільки коштує цей переклад і де його можна замовити?

Можна замовити у ДАІ та громадських організаціях. Наша федерація захисту прав водіїв також займається цим. Вартість перекладу залежить від кількості мов і терміну дії. Найдешевший авторизований переклад коштує 736 гривень. Дані на картці написані 8 мовами, її термін дії 1 рік. Переклад на 20 років коштує 1120 гривень. Для членів нашої федерації ми робимо 20-відсоткову знижку.

Як підготувати автомобіль перед виїздом за кордон?

Він має бути справним, без видимих пошкоджень. Не мати надто темного тонування і "кенгурятника". Це вітають не в усіх європейських країнах. Також у більшості європейських країн вимагають мати в авто набір світловідбивних жилетів й аптечку іншого стандарту. Жилет салатового кольору треба вдягати під час заміни колеса чи якоїсь іншої аварійної ситуації. А аптечка європейського зразка коштує близько 180-200 гривень. У ній має бути один шприц-тюбик буторфоналу-тартрату, а не два, як в українських, більше перев'язочного матеріалу для швидкої зупинки кровотечі та фіксування переламаної частини тіла. Автомобілі із дітьми мають бути обладнані дитячими кріслами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятуватися від спеки в автомобілі

А якщо автомобіль кредитний чи належить третім особам?

Якщо належить третім особам, обов'язковою має бути доручення. Не зайвим буде мати його переклад. Якщо він в кредиті, бажано мати довідку банку із перекладом, що ви не боржник. Проте в усіх випадках, навіть якщо машина своя й не кредитна, слід приклеїти наклейку "UA" овальної форми у нижньому правому кутку заднього скла.

Чи дуже відрізняються Правила дорожнього руху в європейських країнах?

Більшість знаків там такі, як і у нас. Проте з правилами країни, куди вирушаєте, все одно не зайве буде ознайомитися. Це для того, щоб потім не порушувати їх і не було проблем із дорожньою поліцією. У іноземних правилах може відрізнятися черговість проїзду перехресть із круговим рухом, парковки тощо. До речі, до парковки в Західній Європі, як і в США дуже серйозні вимоги. Тому неправильно поставивши машину, можна влетіти в "копієчку".

Що потрібно ще взяти чи оформити з документів?

У страховій компанії перед поїздкою за кордон необхідно купити страховий поліс автоцивільної відповідальності "Зелену карту". Такий поліс тривалістю 15 днів обійдеться 263 грн, на 1 місяць - 419 грн, на три місяці - 996 грн. У Білорусь, Росію і Молдову тарифи нижчі. Для того, щоб страховий поліс "Каско" був дійсний і за кордоном, потрібно оформити до нього андеум у своїй страховій компанії. Він може коштувати від 180 до 800 грн залежно від пакету.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати автомобіль до поїздки за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути