четвер, 24 грудня 2015 16:02

Як боротися з хамством на дорогах

Як боротися з хамством на дорогах
фото: miabonyunk.hu

У перехідний період між міліцією та поліцією побільшало порушень правил дорожнього руху та хамства. Про це Gazeta.ua розповіли у Міжнародній федерації захисту прав водіїв.

Якщо ви зафільмували водія, який навмисно підрізає інших учасників дорожнього руху і провокує конфлікт, не завжди можна притягнути хама до відповідальності.

"Для притягнення до відповідальності водія за порушення ПДР потрібно чітко встановити особу-правопорушника. Якщо зняти це на відеореєстратор і з цього запису можна буде чітко ідентифікувати правопорушника, тоді є сенс звертатися у поліцію. Якщо ж ідентифікувати особу неможливо, тоді немає кого притягати до відповідальності", - каже Богдан Глядик, автоюрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська поліція інспектує парковки нардепів та міністрів

Щодо покарання, то поліція вирішуватиме, як класифікувати дії водія.

"Залежно від дій та наслідків, правоохоронці можуть по різному кваліфікувати правопорушення. Поліція може штрафувати хамовитого водія як за порушення правил дорожнього руху, так і за хуліганство", - додав Богдан Глядик.

Не варто боятися звернутись у поліцію, якщо ви створили небезпечну ситуацію на дорозі, а інший водій вам "дав по вухах".

"Створення аварійної ситуації - це дії водія, які змушують до критичних дій інших учасників дорожнього руху: різкого гальмування, різких маневрів, тощо. За створення аварійної ситуації винуватець нестиме відповідальність, але, якщо дії водія призвели до ДТП, тоді він уже відповідає за спричинення аварії. Якщо ж один водій створить аварійну ситуацію, а інший наздожене першого і зустосує силу - тоді це вже відповідальність за нанесення шкоди", - каже юрист.

Нагадаємо, зміни до Кодексу про адміністративні порушення, що передбачають відеофіксацію порушень ПДР та штрафних балів, набирали чинності разом із законом про національну поліцію з 7 листопада.

Також правоохоронці щорічно нараховуватимуть водіям 150 балів. При вчиненні порушення правил дорожнього руху, з водія спочатку зніматимуться тільки бали до того моменту, поки всі бали у водія не закінчаться, тільки після цього доведеться заплатити штраф.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з хамством на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути