пʼятниця, 06 листопада 2015 17:30

"Відеофіксація порушніків ПДР завтра не запрацює. МВС не підготувалося до цього" - експерт

"Відеофіксація порушніків ПДР завтра не запрацює. МВС не підготувалося до цього" - експерт

Завтра по всій Україні має запрацювати автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху. Про це заявив перший заступник начальника Департаменту юридичного забезпечення МВС Володимир Жиденко.

Зміни до Кодексу про адміністративні порушення, що передбачають відеофіксацію порушень ПДР та штрафних балів, набирають чинності разом із законом про національну поліції з 7 листопада.

Запровадять гнучку заохочувальну систему сплати штрафів. Якщо порушник сплачує штраф протягом 5 днів з часу отримання повідомлення (поштою або особисто на місці вчинення правопорушення), то сума штрафу знижується вдвічі, від 5 до 30 днів – штраф сплачується у повному обсязі, від 30 до 60 днів — у подвійному розмірі.

"Система відеофіксації із завтрішнього дня не запрацює. МВС не готове до нових змін. Зараз повністю відсутня інформація про закупівлю технічних засобів, які вони мають бути та щодо процедури оформлення матеріалів. Кабмін до цього часу не показав жодного нормативно-правового акту. Журналісти робили запити до МВС. Відповіді вони не отримали.", - каже Gazeta.ua столичний юрист Богдан Глядик. Він розповідає про особливості майбутньої відеофіксації на дорозі.

Які технічні особливості відеофіксації мали б запровадити?

- Передбачалося що технічні засоби будуть на базі приладу, який вимірює швидкість TruCam. Один такий коштує близько 100 тисяч доларів. До нього ще потрібно програмне забезпечення, встановити його, підключити до системи.

Де здебільшого встановили ці камери?

- Зараз навіть немає інформації, які вони мають бути. Для того, щоб технічне забезпечення почало фіксувати порушення його потрібно узаконити. Не можна поставити будь-яку камеру і знімати. Цей прилад повинен бути сертифікований та мати всі дозволи на використання.

Фото порушника відправлятимуть на пошту? Яким чином це запрацює?

- Так, якщо людина прописана за однією адресою, а живе - за іншою і не сплатить штраф вважатиметеся, що вона відмовилась від сплати. Коли поліція отримає інформацію, про те, що цей штраф не отримано почнетеся відлік часу для сплату та оскарження. Якщо автомобіль оформлений на одну людину, а водій їздить за генеральним дорученням відповідати буде власник.

У контексті розмов про відеофіксацію говорилося про нову систему нарахування штрафів? Про знижки на штрафи у двічі. Розкажіть про неї.

- Значних змін не відбулось. Замість системи грошових штрафів від мінімального до максимального, за правопорушення ввели єдину мінімальну сітку штрафів. Тобто якщо раніше штраф був від 340 до 425 грн., то зараз штраф складатиме 340 грн. Тобто фактично штрафи залишились на тому ж самому рівні. Раніше водії частіше всього отримували мінімальні штрафи за правопорушення.

7 листопада міліції не буде. Працюватиме тільки поліція. Чи готова поліція до цього?

- В Києві вони вже 3-4 місяці працюють самостійно без ДАІ. Але здебільшого вони не готові. Зафіксовано багато процесуальних порушень, справ, які неправильно оформленні. Багато-хто списує це на відсутність досвіду, але це відсутність відповідної підготовки.

Зараз ви читаєте новину «"Відеофіксація порушніків ПДР завтра не запрацює. МВС не підготувалося до цього" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути