четвер, 03 листопада 2011 11:51
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Освічена Європа досі не зрозуміла, хто такий Янукович

Автор популярної та впливової французької газети "Lе Monde" порівняв українського президента Віктора Януковича з паном Журденом, героєм п'єси Мольєра "Міщанин у дворянстві". Ідея написаної 1670 року комедії полягала в тому, аби висміяти потуги нетесаної та недалекої людини втрапити до спільноти з вищою якістю життя та світогляду. Тобто прагнення стати дворянином вітаються, але висміюється небажання щось для цього робити, міняти себе на краще. Загалом – інтегруватися до соціальних верхів формально, без жодного усвідомлення того, що тебе повинні сприймати адекватно. Таке порівняння підхопила ВВС та поширила в світі. Освічена Європа вважає, що Віктора Януковича таке порівняння мусило б якось зачепити.

Інформацію широко розтиражували українські ЗМІ. Але те, що європейці вважали смішним більше трьох століть тому і актуальність цієї сатири збереглася там дотепер, на Януковича Віктора Федоровича, жодним чином не вплинуло. Максимум, що він може зробити – зателефонувати Ганні Герман і запитати, наприклад: "Кто такой Мольєр? Это что-то про моль?". Але це мої особисті фантазії, бо насправді український президент навряд чи знає, хто такий Жан-Батіст Поклен (Мольєр). Хоча його твори входили до шкільної програми з зарубіжної літератури в старших класах радянських шкіл, де я і почув про Мольєра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко порівняла Януковича з нежиттю

Відсилаю всіх скептиків до мемуарів Богдана Гаврилишина, "батька" економічного форуму в Давосі, які презентували два тижні тому в Києві. З досвіду особистого спілкування з Януковичем у часи його прем'єрства, відомий та визнаний світом економіст пише: "Віктор Янукович дуже мало знає про зовнішній світ", відзначаючи його вперте небажання чомусь вчитися, мінятися, рости над собою. Власне, для чого Віктору Федоровичу, типовому міщанину не лише з творів Мольєра, а й творів Володимира Маяковського, чомусь вчитися, коли він має можливість купити собі той самий дворянський титул чи який-небудь його сучасний аналог. Складові сучасного "дворянства", якими він їх вважає, - це туфлі зі шкіри страуса, вертоліт і золотий унітаз.

Можливо, як каже Ганна Герман, її президент усе це заслужив, бо є "справжнім самородком", а самородок, як усякий переможець, отримує все. Проте Ганна Миколаївна забула уточнити: самородком називають таку людину, котра, мов зливок самородного золота, сформувалася в природний спосіб, у обставинах, котрі такому формуванню й становленню не сприяли. І тут насамперед ідеться про освічених людей. Відразу згадуються класичні приклади – Михайло Ломоносов, котрий ішов по науку з далеких північних Холмогор із рибним обозом, Тарас Шевченко, кріпак та син кріпака, якого російські дворяни за талант викупили з неволі, Джек Лондон – різноробочий, який здобував безсистемну самоосвіту тощо. Під жодне подібне визначення Янукович не потрапляє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон порівняла Януковича зі Сталіном і назвала його неуком

Так, решта українських політиків далека від ідеалу. Проте від Януковича більшість із них відрізняє справжня вища освіта. Наприклад, Юлію Тимошенко не раз порівнювали з Жанною д`Арк і вона цілком могла пояснити, хто така Орлеанська діва. Інший, мало кому відомий факт: якось у Америці під час спілкування жіночки з української діаспори вжили на адресу письменниці Оксани Забужко інше порівняння: "Пані Оксана – то є наша українська Скарлетт О`Гара!". Навряд чи комусь треба додатково пояснювати, що йдеться про героїню роману "Віднесені вітром" - так званої "Біблії феміністок". Нарешті, Арсеній Яценюк уже більше року, як прозваний Кроликом. Справді, дуже схожий на розумного Кролика з радянського мультику про Вінні-Пуха. Доводячи, що це не образливе порівняння, Арсеній Петрович навіть виконував "Пісню про зайців".

Тепер давайте знову дамо слово Януковичу. Під час подій осені-зими 2004 року він, виступаючи на мітингу, назвав свого опонента, Віктора Ющенка, "шкодливим котом Леопольдом". Навіть не розуміючи, що шкоду в тому мультику про Леопольда роблять вредні миші. Тоді як кіт постійно закликає жити дружно. Погодьтеся, яскравий приклад відсутності дитинства й уявлень про світ такого "самородка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карасьов порівняв дії Януковича з велосипедом у фітнес-центрі

Тоді ж, у 2004-му, його портрет вставляли замість обличчя людожера Шрека. Тепер він прямо асоціюється в частини суспільства з Ананасом. Але, беручись робити Януковичу будь-які зауваження чи взагалі апелювати до нього, у Європі повинні зрозуміти: з ним не варто говорити як із цивілізованою та освіченою людиною. Адже, як показує нинішній час, український президент розуміє лише заримоване на свою адресу слово "Донбас"… Проте ці рими, погодьтеся, не європейський метод критики…

Зараз ви читаєте новину «Освічена Європа досі не зрозуміла, хто такий Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути