середа, 18 грудня 2013 11:02
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Спецтема: Євромайдан-2013

Кого покарають у Партії регіонів за "кинутий" АнтиМайдан?

Суттєва різниця між учасниками Євромадану та акції, яка отримала назву "АнтиМайдан": перші з усіх куточків Україні їдуть, других до Києва звозять. Це ще не все. Той, хто приїхав на Євромайдан, вільний пересуватися Києвом удень та вночі. Він охайний, втомлений, але привітний. Охоче позує фотографам та жваво пояснює журналістам, з якою метою тут. Мешканці Маріїнського парку проходять перекличку два рази на день, часто нетверезі, погано вдягнені та по можливості уникають контактів зі сторонніми. Яким саме курсом рухається Янукович та в чому полягає політика Партії регіонів, жоден із них пояснити не може.

Зате "антимайданівці" були чесними та одностайними в одному – за участь у провладному мітингу їм пообіцяли заплатити. Суми називалися в діапазоні від 300 до 600 гривень на добу. Також "партія влади" жодного разу не спростувала поширені в засобах масової інформації відомості, що "антимайданівці" їдуть підтримувати партію та президента в примусовому порядку. Ледь не кожна бюджетна установа країни отримала рознарядку виділити щонайменше двох "добровольців". По факту часто вимагали брати з собою "тормозок", спали люди в автобусах або навіть залізничних вагонах, а під "харчуванням" організатори розуміли "Мівіну" та плавлені сирки.

До честі перших осіб ПР, вони не приховували, що сприяли трудовому народу приїхати до Києва. Але питання: чиїм коштом цей, так би мовити, банкет? Бо якщо гроші виділялися з держбюджету в той час, коли працівникам бюджетної сфери від середини жовтня затримують платню, значить – скарбниця не така вже й порожня. Просто принижених та знедолених бюджетників тримають на голодному пайку, аби були слухняними.

У понеділок "регіонали" уточнили й цю суперечливу з огляду на її соціальну складову інформацію. Категорично заперечивши, що поїздки бюджетників оплачувалися зі скарбниці, вони пояснили: в Партії регіонів є своя партійна каса. Значить, коли організовуються такі важливі акції, "партія влади" сама може її потягнути.

Далі лишалося розв'язати просту арифметичну задачку. Дано: анонсована кількість учасників "АнтиМайдану" - 200 тисяч людей, кожен із яких у середньому мав отримати "гонорар" у 300 гривень. Маємо, на секундочку, 60 мільйонів (!) партійних грошей. Додайте до цього вартість проїзду в обидва кінці: квитки на потяги, бензин для автобусів, відрядження водіям тощо.

Ніхто ніколи не сумнівався, що Партія регіонів – структура не бідна. Але станом на сьогодні Михайло Чечетов, котрий, за інформацією ЗМІ, особисто займався організацією "АнтиМайдану", повинен доповісти вищому керівництву, хто вкрав із партійної каси згадані вище 60 мільйонів.

Бо вже по обіді 15 грудня "антимайданівці" почали скаржитися – обіцяного їм не заплатили. Були такі, котрим видали третину, в кращому разі – половину від вказаної заздалегідь суми. Мені відомі поодинокі випадки, коли люди мало не силою видерли зі своїх "десятників" усе. Проте щасливці в меншості. Уже в понеділок, 16 грудня, повернувшись по домівках, робітники, селяни, вчителі, лікарі та інші соціально незахищені верстви населення почали вголос заявляти: їм не заплатили. Практика платних партійних акцій в Україні не нова. Проте чи не вперше за всю їхню історію учасники відвертим хором, на всю країну заявляють про "кидок".

Але раз Партія регіонів визнає, що виділила кошти для своїх прихильників з власної каси, а прихильники тих грошей в очі не бачили, це означає – ті самі мільйони справді прилипли до чиїхось рук. Оскільки стороннім керівництво таких грошей не довірить, "щура" варто шукати серед своїх. Та показово відшмагати за шахрайство. Інакше, незалежно від обіцяного Росією кредиту, котрий врятує український бюджет, ядерний електорат Партії регіонів дуже скоро пригадає своїм обранцям оці зажилені 300 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Кого покарають у Партії регіонів за "кинутий" АнтиМайдан?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути