четвер, 26 грудня 2013 15:05
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Спецтема: Євромайдан-2013

Ідея розширити Антимайдан потоне у власному смітті

Якщо так званий Антимайдан у Маріїнському парку Києва створений Партією регіонів на противагу Євромайдану, то логіка вимагає заявити про його розширення. Незабаром після дострокового згортання акції під біло-блакитними прапорами, яку до того оголосили безстроковою, прозвучала ідея створити ГО "Площа єдності". За задумом "партії влади", безіменні лідери громадської думки готові створювати та очолювати осередки "антимайданівців" по всіх регіонах України.

Що можна сказати? Навряд чи тут доречні прогнози про спробу створити аналог пропутінських "Идущих вместе", реанімувати комсомольську систему чи організовувати в містах, селах та навіть селищах осередків бойовиків-тітушок, котрі сидітимуть в очікуванні команди "фас", аби "навести порядок в стране". Хоча останній варіант виглядає навіть більш, ніж реальним, усе ж таки бойові загони влада створить на місцях відповідно до ситуаційних потреб. Проте, коли Партія регіонів справді планує почати якійсь масовий рух на свою підтримку, він приречений на маргіналізацію.

Причин тому кілька. Всі вони очевидні. Почнемо з того, що комендант наметового містечка Партії регіонів Олександр Зінченко заявив про люди на Антимайдані здатні до самодисципліни. Але його слова прозвучали 23 грудня. Саме в цей день засоби масової інформації показали, як виглядає один із кращих парків Києва після кількатижневого перебування на його території тих, хто називає себе прихильником курсу Віктора Януковича. Весь цей час мітингувальники не просто представляли Партію регіонів у оточенні продуктів власної життєдіяльності. Гори сміття з невідомих причини не прибирали там навіть столичні комунальники. А самі фанати Януковича ламали лавки, дерева та псували паркову архітектуру. Показово, що прибирати після них прийшли євромайданівці – і комендант Зінченко радо схвалив цю ініціативу.

З факту, що люди радо готові підтримувати Партію регіонів, по ходу руйнуючи все довкола себе, витікає інший факт. А саме: до самоорганізації потенційні учасники "Площі єдності" не готові та не привчені. Ви скажете – їх легко організувати. Справді, досить нескладно. Для цього треба завантажити в автобуси декласований елемент, розбавивши його покірними та заляканими працівниками бюджетної сфери. Проте навіть така організація здатна існувати, якщо її фінансують. Натомість знаємо протилежне – "антимайданівцям" або недоплатили обіцяних грошей (по 200 – 500 гривень за день на особу), або, що частіше – не заплатили взагалі. Ті, кого згаданий вже не раз пан Зінченко назвав активними громадянами, готовими продовжувати свою акцію, довго пікетували офіс Партії регіонів, вимагаючи грошей. З рештою, їм показали дулю. Пояснивши заодно – вони стояли в Маріїнському парку за ідею.

Тут з'являється ще одна причина приреченості розширення Антимайдану до формату "Площі єдності": ідея зібрання під прапорами Партії регіонів відсутня як така. Точніше, вона є - отримати кілька сотень гривень на день, нічого при цьому не роблячи. Звісно, хтось говорив: "Ми підтримуємо курс Януковича". Та наступне запитання: "В чому полягає цей курс?" заганяло "добровольців" у ступор. Вони плуталися, матюкалися, посилали пресу подалі, ховали обличчя та ховалися самі під захист міліції.

Наостанок – про лідерів громадської думки, котрі нібито підтримають розгалужений Антимайдлан. Їх нема, де взяти, бо всі люди з гарною репутацією виступили на підтримку Євромадану. Інші бодай не втратити ім'я остаточно, відмовившись виступити на Антимайдані. Таким чином, спікерами так званої "Площі єдності", хоч не хоч, мусять стати публічні люди, чиї прізвища та діяльність прямо асоціюються з тиском, репресіями та відвертою брехнею. І взагалі, важко повірити гаслам, котрі проголошуються людьми, не спроможними прибрати за собою сміття.

Зараз ви читаєте новину «Ідея розширити Антимайдан потоне у власному смітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути