Ексклюзиви
пʼятниця, 04 грудня 2020 09:30

Журналіст просидів 6,5 років у заручниках

Журналіст просидів 6,5 років у заручниках
Террі Андерсон з дочкою незабаром після звільнення / Getty Images

4 грудня 1991-го, після 2454 днів у полоні, ісламські бойовики в Лівані звільнили викраденого американського журналіста Террі Андерсона.

Як головний кореспондент інформаційної агенції Associated Press на Близькому Сході Андерсон висвітлював тривалу громадянську війну в Лівані 1975-1990 років. 16 березня 1985-го його викрали на вулиці в Бейруті, коли виходив з тенісного корту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стався найбільший напад на американців за межами Америки з часу Другої світової війни

Викрадачі відвезли чоловіка в околиці міста. Там провів у підземеллі наступні 6,5 років. Андерсон був одним із 104 іноземців, викрадених під час громадянської війни в Лівані. 8 померли в полоні. Серед заручників було загалом 17 американців.

Викрадення здійснювала проіранські шиїтська організація "Хезболла". Її створили 1982 року у відповідь на військове вторгнення Ізраїлю в Ліван.

Ісламісти захопили кількох американців, зокрема, Андерсона, після того, як суди в Кувейті ув'язнили 17 шиїтів, визнаних винними у терактах проти посольств США і Франції в цій країні Перської затоки 1983-го. "Хезболла" в Лівані мала фінансову і духовну підтримку Ірану, де провідні лідери хвалили терористів і викрадачів за їх дії, мовляв так вони віддають шану ісламу.

Відносини США з Іраном та Сирією, ще однією великою іноземною силою впливу в Лівані, дещо покращилися 1990 року, коли громадянська війна підійшла до кінця. Прагнучи заручитися прихильністю США для досягнення власних економічних цілей, Іран використав свій вплив в Лівані, щоб звільнити майже всіх заручників протягом 1991-го.

Андерсон повернувся в США і возз'єднався з сім'єю. Зокрема з дочкою Суломе, яка народилася через 3 місяці після його затримання. Вона теж стала журналісткою.

1999 року Андерсон подав до суду на уряд Ірану на $100 млн, звинувативши в спонсорстві його викрадачів. 2002-го отримав, за рішенням американського суду, компенсацію в $26 млн із заморожених в Америці іранських активів.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст просидів 6,5 років у заручниках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути