середа, 10 листопада 2021 15:30

"Зелені чоловічки" атакують кордони Європи. Мінськ і Москва організували міграційну кризу
33

На кордоні між Білоруссю і Польщею зібралися 3-4 тис. мігрантів із Близького Сходу - Сирії, Іраку, Афганістану. Намагаються прорватися в ЄС. Варшава стягує армію, не дає нелегалам пройти. Білоруські силовики без знаків розрізнення погрожують вогнем польським охоронцям кордону і мігрантам, які хочуть назад у Білорусь. Тож мігранти розбивають табір між кордонами і палять багаття, щоб зігрітися. У ніч на 10 листопада дві великі групи зламали огорожу і зуміли прорватися у Польщу. Декого прикордонники затримали, решту розшукують.

Гібридна помста диктатора. Що передувало кризі на кордоні

Наприкінці травня білоруські силовики примусово посадили у Мінську літак компанії Rynair, який здійснював переліт між країнами ЄС. На борту був опозиційний журналіст Роман Протасевич, його арештували. Після цього ЄС закрив європейське небо для білоруських літаків.

24 червня ЄС запровадив масштабні економічні санкції проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, націлені на основні експортні галузі країни.

"Ми зупиняли наркотики і мігрантів на шляху в Євросоюз – тепер самі їх їстимете й ловитимете", – відповів Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко тероризує Європу. Це хороший урок для ЄС

9 липня Литва розпочала будувати 550-кілометровий паркан із сітки та колючого дроту на кордоні з Білоруссю, обвинувачуючи режим у завезенні мігрантів для нелегального відправлення в ЄС.

9 серпня Польща повідомила про рекордну кількість нелегалів, які намагаються проникнути з Білорусі.

10 серпня Латвія оголошує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю. 2 вересня до цього вдається Польща.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва дістала з полиці план "Шатун". Буде війна

20 вересня троє людей гинуть під час спроби проникнути у Польщу, четвертого знайшли мертвим на білоруській стороні кордону.

8 жовтня Польща обвинувачує білоруські спецслужби у відкритті вогню по своїх солдатах і викликає дипломатичного представника Мінська у Варшаві.

14 жовтня Варшава ухвалює закон, що дозволяє затримувати мігрантів на кордоні.

Сергій Лавров пропонує ЄС фінансово допомоги Білорусі зупинити наплив мігрантів

8 листопада польська влада обвинувачує Білорусь у провокації - сотні мігрантів йдуть до польського кордону намагаючись його перетнути. Польські військові відтісняють їх від паркану, що розділяє країни, застосовуть сльозогінний газ.

9 листопада глава російського МЗС Сергій Лавров пропонує ЄС фінансово допомоги Білорусі зупинити наплив мігрантів.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні
Фото: Reuters
Ситуація на польсько-білоруському кордоні
Ситуація на польсько-білоруському кордоні
Ситуація на польсько-білоруському кордоні
Ситуація на польсько-білоруському кордоні

Міграційний туризм по-білоруськи. Як мігранти потрапляють на кордон Європи

Нелегалів завозить державна туристична компанія "Центркурорт". Входить у структуру Управління справами президента Білорусі. Вона продає авіаквитки з країн Близького Сходу в Мінськ, забирає людей з аеропорту, селить у готелі, везе до кордону, пише німецька Der Spiegel.

Frontex - агентство Євросоюзу з безпеки зовнішніх кордонів - фіксувало численні випадки допомоги мігрантам з боку білоруських прикордонників незаконно перетнути кордон.

Вартість подорожі "за кращим життям" - 12-15 тисяч євро

Журналісти німецького Deutsche Welle знайшли туристичні агентства у Багдаді, Стамбулі та Москві, що оформлюють білоруські візи для іракців. Працівник такої агенції в Багдаді розповів, що білоруське посольство у курдському Ербілі несподівано дозволило багатьом турагентствам подавати заявки на візи. Стамбульська фірма VIP Grub у рекламі обіцяє доставити людей в Європу "звичайними маршрутами". Стверджує, що в ЄС потрібні іноземні працівники. Вартість подорожі "за кращим життям" - 12-15 тис. євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біженці на кордонах ЄС – російська спецоперація. Україна – на черзі

У Білорусі 12 турфірм отримали "мовчазний" дозвіл на організацію віз для іноземців, за даними каналу Belsat.

Речник міністра спеціальних служб Польщі Станіслав Жарін заявив, що білоруський режим організував міграційний шлях, доходи з якого сягають десятків мільйонів доларів. Фінансову користь з цього мають мінський аеропорт, компанія "Бєлавіа", сам Лукашенко і силові структури.

На порозі холодів і гуманітарної катастрофи. Як реагує світ

ЄС і США висловили солідарність із Польщею і засуджують Лукашенка. Глава МЗС Нідерландів Бен Кнапен назвав дії Мінська "нелюдською підлістю". Сказав, що білоруська влада "ставиться до мігрантів, як до гарматного м'яса", а Польща оберігає зовнішній кордон Євросоюзу. Він боїться, що в умовах холодної зими може статися гуманітарна трагедія. Серед мігрантів чимало жінок і дітей.

Прем'єри Польщі, Литви і Латвії закликали ЄС якомога швидше ввести нові жорсткі санкції проти режиму Лукашенка. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала ЄС затвердити розширений пакет санкцій проти Мінська, а також проти авіакомпаній третіх країн, причетних до гібридної атаки. Інструменталізація мігрантів у політичних цілях - неприпустима, заявила.

У Єврокомісії вже готовий п'ятий пакет санкцій проти близько 30 білоруських чиновників і фірм, причетних до міграційної кризи. Його мають прийняти наступного тижня.

Ціллю є Німеччина

Оскільки ціллю мігрантів є не Польща, а Німеччина, вважає Берлін. На німецько-польському кордоні посилили контроль додатковими поліцейськими підрозділами.

Кілька високих берлінських офіцерів безпеки заявили виданню Bild, що крім "Бєлавіа", який переправляє мігрантів, російський "Аерофлот" і турецька Turkish Airlines "роблять вирішальний внесок у доставку мігрантів у Білорусь".

У розкладі аеропорту Мінська до кінця березня зазначено 57 щотижневих рейсів із Близького Сходу. Взимку 2019-2020 років було 17

В розкладі аеропорту Мінська до кінця березня зазначено 57 щотижневих рейсів із Близького Сходу. Вимку 2019-2020 років їх було 17.

Як Польща дає раду і чого очікувати далі

На кордоні з Білоруссю патрулюють понад 12 тис. солдатів. Задіяли два батальйони територіальної оборони. До середини наступного року зведуть сталевий паркан заввишки п'ять метрів, увінчаний колючим дротом. Уздовж кордону будуть датчики руху, а також денні та нічні камери спостереження, обіцяє міністерство внутрішніх справ.

Режим Лукашенка має припинити завозити нових мігрантів. Цього можна досягти дипломатичним тиском ЄС на Білорусь і Росію, розповів Gazeta.ua варшавський журналіст і експерт з питань безпеки Даріуш Матерняк:

- Знаємо, Москва координує і планувала спецоперацію, - говорить. - На жаль, це може зайняти місяці. Доти зберігатиметься статус-кво. Польща, Литва і Латвія не впускатимуть мігрантів, а ті кочуватимуть вздовж кордонів в умовах зими. Це найгірший варіант. Вочевидь, будуть жертви через переохолодження. Це використають білоруські й російські пропагандисти, змальовуючи Польщу, наших сусідів і ЄС у найчорніших фарбах.

Москва координує спецоперацію

Влада розробила механізм, що робити з мігрантами, які прорвалися у Польщу. Їх триматимуть у спеціальних таборах і депортують назад додому. Табори з мігрантами вже діють. Польща з агентством Frontex організовує регулярно їх перельоти додому. Ці люди перейшли кордон нелегально.

Малоймовірно, щоб під тиском лібералів у Польщі чи поза нею уряд змінить підхід. Практично всі члени ЄС застосовують такий до нелегалів. Зокрема, Італія й Іспанія.

Пости на кордоні Польщі стоять кожні кілька сотень метрів. Вони складаються з прикордонників, солдатів та поліції. Реагують, якщо більша група нелегалів намагається продертися через загородження. Також за кордоном спостерігають із дронів. Усі наші служби залучали до схожих дій в Угорщині та Греції, де були проблеми з мігрантами. Знають, що робити. Тривають додаткові закупки обладнання, наймуть ще 750 додаткових прикордонників.

Рука Кремля й "зелені чоловічки"

"На кордоні з Білоруссю починаємо боротися з навалою "зелених чоловічків", як було в Криму, - цитує колишнього командира спецпідрозділу польської армії ГРОМ, генерала Романа Полька видання Forsal. - НАТО має показати позицію. Рішуче наголосити, що не допускає такого вторгнення. Бо східний кордон Польщі – кордон Альянсу. Згідно міжнародних конвенцій, прикордонник чи солдат зі зброєю без розпізнавальних знаків може розглядатися як бандит".

Багато літаків із мігрантами прибувають до Білорусі з Туреччини, яка є членом Альянсу, нагадує генерал.

Це ще одна гібридна атака Росії. Потрібна, щоб відвернути увагу від того, що діється в Україні чи на Близькому Сході, де Путін починає нові наступи

"Нам потрібна блокада Росії та Білорусі країнами ЄС, - каже. Дестабілізація Європи та нашого регіону спрямована на те, щоб відвернути увагу від того, що діється в Україні чи на Близькому Сході, де Путін починає нові наступи. Мігранти - ще одна гібридна атака Росії, як це було у нападі на Грузію, Донбас чи Крим".

Минулого тижня п'ять озброєних білорусів без знаків розрізнення намагалися зруйнувати паркан на кордоні і кричали, що стрілятимуть у польських солдатів. На місце прибули додаткові сили армії та прикордонники, після чого нападники відійшли. В іншому випадку польські солдати помітили 250 мігрантів, які руйнували паркан. Білоруські солдати охороняли нелегалів, погрожували відкрити вогонь по поляках при спробі відтіснити їх.

Білоруські солдати охороняли нелегалів, погрожували відкрити вогонь по поляках

Генерал Полько каже: "Досвід польських прикордонників і солдатів, а також знання нинішніх умов дозволяють їм правильно реагувати на провокації. Вони не хочуть посилювати ескалацію. Але такі ситуації можуть вийти з-під контролю, й тоді буде стрілянина. У цьому суть провокацій режиму Лукашенка".

Чого домагаються Мінськ і Москва

Росія використовує Білорусь для тиску на Євросоюз. Свого часу Росія "змушувала до миру" через війну Грузію. Тепер "змушує до діалогу" через міграційну кризу ЄС руками Лукашенка, розповів Gazeta.ua білоруський політолог у Варшаві Павло Усов:

- Криза може тривати не один місяць і посилюватиметься. Напруга не спадає. Є сутички, прориви. Можуть бути жертви з двох сторін. Лукашенко не збирається відступати. Загострюватиме ситуацію, щоб змусити Захід піти на діалог. Можливо, за посередництва Москви організують переговори схожі на "нормандські" по Україні, коли напруження досягне піку. Мінськ прагне хоча б заморозити санкції, що укріпить Лукашенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко погнав натовп біженців на Євросоюз з ініціативи Кремля

Однак зараз все йде до ухвалення нового розширеного пакету санкцій ЄС проти білоруського режиму. Але це будуть напівкроки, якщо Євросоюз не зачепить Росію. Без неї створити таку ситуацію на кордонах було б неможливо.

Спецоперацію з перекидання мігрантів "Шлюз" розробили ФСБ і білоруське КДБ ще 2011 року

У рамках так званої "Союзної держави" Росія відповідає за те, що діється на білоруських кордонах. Москва намагається дистанціюватися, але опосередковано підтримує Мінськ. Їй вигідний конфлікт. З однієї сторони, посилює залежність Лукашенка. З іншої, змушує європейців шукати додаткових контактів із Кремлем. Це спроба Путіна реанімувати відносини з ЄС, змусити їх послабити чи навіть скасувати введені через Україну санкції.

Спецоперацію з перекидання мігрантів в Євросоюз "Шлюз" розробили ФСБ і білоруське КДБ ще 2011 року. Але 10 років тому не було тих потоків мігрантів з Близького Сходу, ситуація там не була такою критичною.

Як діє Україна

Кордон України та Білорусі має понад 1000 км. Прикордонники готові до можливих провокацій і посилюють захист людьми, технікою і спецзасобами, зокрема безпілотниками і службовими собаками, кажуть у МВС.

"Сусіди мають розуміти, що українські кордони готові до провокацій. Уже прораховані ймовірні напрямки, якими можуть йти до нас мігранти", - заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

10 листопада Рада національної безпеки й оборони збереться на засідання, присвячене ситуації на кордоні з Білоруссю.

Зараз ви читаєте новину «"Зелені чоловічки" атакують кордони Європи. Мінськ і Москва організували міграційну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути