понеділок, 02 квітня 2018 11:21

Завод з нелегальною охороною: розповіли нові скандальні подробиці про ТРЦ "Зимова вишня"

Завод з нелегальною охороною: розповіли нові скандальні подробиці про ТРЦ "Зимова вишня"
ТРЦ "Зимова вишня" за документами проходив як кондитерський завод.

В результаті розслідувань журналістів та правоохоронців відкрилися нові скандальні подробиці щодо ТРЦ "Зимова вишня" у Кемерові.

У ТРЦ "Зимова вишня", який згорів внаслідок пожежі 25 березня, працювали непідготовлені охоронці із приватної охоронної організації "Центр захисту". Організація не мала права здійснювати охорону місць скупчення великої кількості людей. Дозвіл їй видали співробітники Центру ліцензійно-дозвільної роботи і держконтролю, повідомляє "Коммерсант". Сама ж будівля на паперах числиться кондитерським заводом, додає Meduza.

У "Центрі захисту" не мали також права на пультову охорону. У "Зимовій вишні" була встановлена тривожна кнопка, котра мала викликати приїзд служби швидкого реагування.

Пожежна сигналізація спрацювала, але охоронець закрив вікно сповіщення у себе на комп'ютері, повідомляють свідки. Коли один із них прибіг повідомити про пожежу, то охоронець хаотично натискав кнопки пульта. Скаржився, що нічого не працює. Сам співробітник охорони зізнався, що розгубився і забув натиснути тривожну кнопку.

Там було багато тупикових коридорів. З деяких торгових приміщень потрапити до вестибюля можна було тільки через вулицю

Ну минулому тижні з'ясувалося, що будівля ТРЦ "Зимова вишня" була самобудом. Слідство затримало Юлію Богданову, генерального директора ВАТ "Кемеровський кондитерський комбінат". Цьому підприємству належала будівля згорілого ТЦ. Богданова побудувала "Зимову вишню" без дозвільних документів.

За даними Росреєстра "Зимова вишня" - це чотири різні будівлі колишньої кондитерської фабрики, які після реконструкції були об'єднані.. На папері вони так і залишилися різними будівлями, повідомила 2 квітня Meduza. Територія, де сталося займання, також призначена "для виробичих потреб". Реконструкція тривала з 2010-го по 2013 роки.

Приміщеннями в торговому центрі володіли брат мера Кемерова та колишній високопоставлений поліцейський. Реконструкцією керував колишній футболіст, який відкрив сауни "Зимова вишня" по всій Росії.

Завод перебудовували всупереч вимогам до торговельних центрів. Там було багато тупикових коридорів. З деяких торгових приміщень потрапити до вестибюля можна було тільки через вулицю.

Проект затверджували голова обласної інспекції державного будівельного нагляду Танзілія Комкова (зараз під арештом) та віце-мер Кемерова з будівництва Андрій Калінін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували відео, яке розвіює фейки про пожежу у Кемерові

Справжній власником будівлі є російський бізнесмен Денис Штенгелов. Мешкає в Австралії. Через томський холдинг "КДВ груп" володіє компанією "Кемеровський кондитерський комбінат" - їй належить майже 14 тис кв. м із загальних 23 тис. кв. м. Його колишній губернатора області Аман Тулєєв вважав головним винуватцем. Звертався до президента РФ втрутитися і покарати Штенгелова. Поки тільки гендиректор "Кемеровського кондитерського комбінату" Юлія Богданова опинилася в кемеровському суді.

"Зимова вишня" була оформлена як об'єкт малої підприємницької діяльності. Тому її не перевіряли пожежники, повідомлялося раніше.

Вдень 25 березня на четвертому поверсі торговельно-розважального центру "Зимова вишня" у російському Кемерові виникла пожежа. Причиною займання могла стати несправна електропроводка, вважають рятувальники. За офіційними даними, загинуло 64 людини. Зниклих безвісти немає. Також задихнулися 200 тварин 25-ти видів із контактного зоопарку.

Зараз ви читаєте новину «Завод з нелегальною охороною: розповіли нові скандальні подробиці про ТРЦ "Зимова вишня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути