Ексклюзиви
неділя, 06 серпня 2023 09:17

За пів години на місто впав річний обсяг опадів. Вода змила усе

За пів години на місто впав річний обсяг опадів. Вода змила усе
Село Скіу в 2010 році після повені / Quentin Talon

6 серпня 2010 року раптові повені в регіоні Ладакх, здебільшого індійські штати Джамма і Кашмір, затопили 71 місто і село. Вбили щонайменше 255 людей. Після злив трапилися селі й зсуви грунту.

Сотні людей зникли безвісти, і тисячі залишилися без даху над головою. Повінь завдала серйозної шкоди інфраструктурі.

Лех - найбільше місто в Ладакху. Знаходиться на плато на висоті близько 3500 м над рівнем моря і зазвичай отримує дуже мало опадів, близько 100 мм на рік. Район, описують як "високогірну холодну пустелю", з рідкісними дощами і сильними зливами. Місто переважно буддійське. Туристів приваблює його природа. Серпень - пік туристичного сезону, коли приїжджають тисячі туристів. Лех щорічно приймає близько 60 тис. іноземних і 150 тис. місцевих туристів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повінь убила 300 людей. Ще пів сотні зникли безвісти

Паводки 2010-го сталися після нічної сильної зливи. За півгодини на місто впала річна кількість опадів. Вона призвела до селів. У Леху було зруйновано багато будинків, включаючи лікарні, автовокзал, радіостанцію, телефонну станцію і вишки мобільного зв'язку. Пізніше зв'язок відновила індійская армія. Місцевий автопарк був серйозно пошкоджений. Деякі автобуси пронесло брудом на кілька кілометрів. Міський аеропорт був пошкоджений, але швидко відремонтований, щоб на наступний день можна було приймати і висилати борти.

У сусідніх долинах велику кількість невеликих сіл, які лежали під основною смугою опадів, також сильно пошкодило, із великою кількістю жертв. Як і в Леху, велику частину руйнувань спричинили потоки уламків, що йдуть вздовж кам'янистих стін долин, а не сама повінь.

Офіційні документи свідчать, що щонайменше 255 людей загинули. Справжні втрати могли бути значно вищі, можливо, більше 600 людей.

Рятувальним роботам заважали застигші потоки води і бруду, висота яких подекуди сягала трьох метрів. Крім того, багато доріг і мостів, що вели в Лех, були пошкоджені, що ускладнило доставку вантажів гуманітарної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «За пів години на місто впав річний обсяг опадів. Вода змила усе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути