Ексклюзиви
неділя, 11 квітня 2021 08:00

Вперше за понад півстоліття зустрілися лідери США та Куби

Вперше за понад півстоліття зустрілися лідери США та Куби
Рауль Кастро при зустрічі не дав Обамі похлопати себе по плечу / Getty Images

11 квітня 2015-го вперше за понад 54 роки президенти США і Куби зустрілися. Барак Обама зустрівся з Раулем Кастро, братом Фіделя Кастро. Вони потиснули руки і висловили готовність покласти край дипломатичній суперечці між країнами.

Президент Дуайт Ейзенхауер розірвав дипломатичні відносини з Кубою після того, як під час революції під керівництвом Фіделя Кастро на острові повалили підтримуваного США диктатора Фульхенсіо Батисту. Тоді Гавана встановила в себе режим, дружній до СРСР. Америка і Куба перервали дипломатичні контакти в 1961-му.

Протягом наступних 50 років США прагнули ізолювати Кубу економічно і політично. Хоча Вашингтону не вдалося переконати інші країни приєднатися до ембарго, Америка серйозно підірвала економічний розвиток Куби, як і провальні експерименти з соціалізмом влади у Гавані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команданте подав у відставку

Фідель Кастро пішов з поста президента в 2008-му - у тому ж році, коли обрали Обаму. На початку правління Обама підписав закони і укази, які послабили ембарго США щодо Куби і спростили для американців поїздки в острів.

Прийнявши обов'язки брата, Рауль Кастро висловив готовність відповісти взаємністю, і лідери США і Куби потиснули один одному руки на поминальній службі по Нельсону Манделі в 2013-му. У тому ж році офіційні особи 2-х країн обговорили нормалізацію відносин на секретних переговорах, які провів папа Франциск I в Канаді та в Ватикані.

У квітні 2015-го Кастро і Обама зустрілися в Панамі. Обидва лідери заявили про бажання працювати разом, але попередили, що їх зустріч була тільки початком довгого діалогу. Незабаром адміністрація Обами виключила Кубу зі списку держав-спонсорів тероризму, і в липні дипломатичні відносини між країнами були офіційно відновлені.

"Кубинська відлига" стала одним з головних зовнішніх досягнень адміністрації Обами. Наступник на чолі Білого дому Дональд Трамп обмежив поїздки між країнами. Проте адміністрації Трампа не вдалося припинити повністю комерційні поїздки між країнами. Америка закрила свого посольство на Кубі, проте не просила Кубу покинути своє посольство у Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за понад півстоліття зустрілися лідери США та Куби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути