четвер, 28 січня 2021 16:30

Замість карантину й тестів на коронавірус будуть "паспорти вакцинації"

Замість карантину й тестів на коронавірус будуть "паспорти вакцинації"
Данський "Паспорт вакцинації" / CNN

Десятки країн, серед яких немає України, розпочали вакцинацію від Covid-19. Вона дає шанс поступово зняти карантинні обмеження і повернутися до життя, яким було до коронавірусу. Проте в новому постковідному світі будуть нюанси. Один із них — впровадження "імунних паспортів" або "паспортів вакцинації" для подорожей, а, можливо, і для роботи чи відвідування громадських місць. Такі документи будуть потрібні замість тестів на коронавірус чи відбуття 14-денного карантину після перетину кордону.

"Імунні паспорти"

Як пише видання "Слово і діло", "імунні паспорти", не слід плутати з "паспортами вакцинації". Їх хочуть видавати людям, які перехворіли на коронавірус, і в них з'явилися антитіла. Для їх власників влада зняла б карантинні обмеження, дозволила б повернутися до роботи, подорожей і соціальних контактів.

Однак у ВООЗ застерегли від видачі таких документів. Адже немає доказів, що ті, у кого з'явилися антитіла після одужання від вірусу, захищені від повторного зараження. Уже відомо, що коронавірусом можна захворіти повторно. Отже, цей крок може збільшити поширення вірусу. Адже люди будуть безпечніші.

Також є кілька аргументів проти — етичні та економічні. Люди з антитілами й "паспортом" стали б привілейованішим класом, ніж ті, хто не хворів, бо в них було б більше свобод. Також вони ще більше можуть погіршити ситуацію з нерівністю — у бідних країнах тести на коронавірус малодоступні, тож перевірити себе на наявність антитіл важко.

В організації Human Rights Watch заявили, що "імунні паспорти" можуть стати новою формою дискримінації: роботодавці наполягатимуть на документі під час працевлаштування, бо найняти працівників з антитілами краще, ніж запроваджувати карантин. Також "паспорт" спровокував би появу ринку підробок. Особливо в країнах із високим рівнем корупції, на зразок України.

Такі самі аргументи використовують також проти "паспортів вакцинації", про які йтиметься далі.

"Паспорти вакцинації"

"Паспорт вакцинації" або "Covid-паспорт" - ще одне нововведення, яке має плюси й мінуси. Такі документи не є інновацією. У різних країнах серед вимог до в'їзду давно є довідки про наявність у туристів певних щеплень.

Принцип "Covid-паспорта" простий. Якщо вакцинувався, бери відповідний документ. Він може бути паперовий, у вигляді додатку на смартфоні, ID-карти, посвідчення чи електронного документа, завантаженого на спеціальному сайті. Впровадження "паспортів вакцинації" від Covid-19 для туристів незабаром розгляне ВООЗ.

З "паспортом вакцинації" буде легше зрозуміти, хто вакцинований. Ті, хто не мають щеплення, можуть пропонувати пройти тест на коронавірус за 48 чи 72 годин до в'їзду в країну, чи піти на 14-денний карантин, коли в'їжджають у нову країну. Кожен такий тест в Україні коштує близько 1 тисячі гривень. Для вакцинованих може бути простіший виїзд за кордон — показати відповідний "паспорт".

"Деякі підприємства у світі, наприклад, можуть вимагати доказів вакцинації від клієнтів, університети від студентів, а роботодавці від робітників. Ми страхуємо тисячі компаній у світі. Вони зацікавлені повернутися до глобальних подорожей і роботи. "Паспорт вакцинації" - вихід у цій ситуації", - каже представниця страхової компанії Cigna Джоан Гарві.

Кілька провідних світових ІТ-компаній вже розробляють додатки для смартфонів, куди можна буде завантажити дані про тест на коронавірус чи про вакцинацію. Швейцарська мережа Common Trust Network розробила додаток CommonPass, який дозволяє користувачам завантажувати медичні дані, зокрема, про тест на Covid-19 і щеплення. Додаток генерує QR-код, який можна показати відповідним органам, не розкриваючи конфіденційної інформації.

Ще кілька компаній, серед яких Microsoft, Oracle і Salesforce, об'єдналися в коаліцію Vaccination Credential Initiative і працюють над створенням цифрового паспорта вакцинації від коронавірусу.

Крім плюсів, у цієї ідеї є недоліки. Не зрозуміло, наскільки ефективні вакцини щодо запобігання передачі вірусу. Тобто наявність "паспорта" не може бути гарантією, що його власник не є чи не буде заразний.

Як і у випадку з "імунним паспортом" і доступом до тестів, не в усіх людей буде доступ до вакцини, що породжує додаткову нерівність. Наприклад, в Україні точно не відомо, коли можуть почати вакцинацію препаратами, визнаними в розвинутих країнах ЄС. Теоретично свободи таких людей можуть обмежити.

Країни, які вже видають "Covid-паспорти"

Деякі країни вже почали, або ж обіцяють, видавати такі документи. В Ізраїлі з 17 січня видають "зелені паспорти" громадянам, які вакцинувалися. Це додаток для смартфонів, який можна активувати за тиждень після введення 2-ї дози вакцини. Власникам такого документу не потрібно йти на самоізоляцію після контакту з інфікованою особою, дотримуватися ізоляції після повернення з країн "червоної зони". Проте вакциновані мусять дотримуватися маскового режиму і дистанції.

У Росії населення щеплюють місцевою вакциною "Спутник V", яка не пройшла необхідні тестування. Там з 1 січня видають "Covid-паспорти". Їх можна отримати в особистому кабінеті на сайті державних послуг. Привілеї для власників таких документів невідомі.

Видавати "паспорти вакцинації" будуть також в Данії, Ісландії, Литві, Естонії, Польщі, Угорщині та інших країнах.

Як пише, Polskie Radio 24, у Польщі "паспорти" будуть у вигляді QR-коду, який можна завантажити з особистого кабінету на сайті уряду чи видрукувати в пункті вакцинації. Щеплені громадяни зможуть користуватися медичними послугами без тестів на коронавірус і не йти на самоізоляцію після контакту з хворим.

У Данії такий паспорт також можна буде завантажити через спеціальний сайт. В Угорщині буде електронний "Covid-паспорт" з даними про тести та щеплення у вигляді мобільного додатку. У Литві обговорюють, чи варто таке впроваджувати. У Франції від ідеї відмовилися. Уряд запропонував заборонити невакцинованим відвідувати громадські місця під час надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров'я. Законопроєкт спричинив критику щодо дискримінації, і його відклали.

Естонія підписала угоду з ВООЗ про розробку цифрового сертифіката імунізації, що дозволить здійснювати транскордонний обмін інформацією про вакцинацію. Прем'єр Юрі Ратас повідомив, що запросив Фінляндію взяти участь у проєкті.

Як пише Euractiv, днями із пропозицією до Єврокомісії запровадити такий паспорт на рівні ЄС, щоб відновити туризм, звернувся грецький прем'єр Кіріакос Міцотакіс. Його розкритикував президент Румунії Клаус Йоганніс, який сказав, що такий крок розділить громадян країн Євросоюзу на 2 сорти – тих, хто може отримати такий документ, і тих, хто не може.

Ще одна країна, яка залежить від туризму, Іспанія, наполягає, щоб на рівні ЄС затвердили "паспорти вакцинації". Як пише видання El Diario, джерела в Мадриді заявили: "В ЄС має бути угода про механізм взаємного визнання вакцин в Євросоюзі, бо слід терміново розв'язувати це питання, яке впливає на економіку, зокрема на туризм". Глава МОЗ Іспанії заявив, що країна створить реєстр вакцинованих, який відстежуватиме людей, які відмовляються від вакцини. Це буде документ, який можна передати органам інших країн ЄС.

Влада Бельгії заявила, що підтримує сертифікат про вакцинацію проти Covid-19, який буде визнаний у всьому ЄС чи навіть у всьому світі.

Коли почнеться вакцинація українців — невідомо

Посол України в ЄС Микола Точицький вважає, що в майбутньому такий документ може стати однією з вимог для в'їзду в ЄС.

"Не виключаю, що це буде перепустка, щоб громадяни третіх країн, як Україна, могли в'їхати в ЄС. У майбутньому у подорожніх має бути посвідчення, що вони вакциновані, сертифікованою в ЄС вакциною", - каже Точицький.

Натомість ситуація з вакцинацією в Україні невизначена. Є план вакцинації з 4 етапів, але багато залишається невідомим. Коли, скільки і який препарат матиме Україна. За останніми заявами, озвученими в МОЗ, масова вакцинація може розпочатися в лютому і тривати до кінця 2022-го, й українці теж отримуватимуть "Covid-паспорти".

Як пише BBC, попередньо у лютому в Україну має надійти 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Її ефективність – сумнівна, порівняно з іншими, прийнятими в ЄС - Pfizer i Moderna.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанов не виключає імунних паспортів

"Проте, є кілька умов, за яких ця китайська вакцина має надійти в Україну, і за яких має початися щеплення від Covid-19, - каже голова української "Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики" Федір Лапій. - Серед них – обов'язкова реєстрація вакцини в одній з країн з сильною регуляторною політикою. Йдеться про ЄС, США, Канаду, Швейцарію чи Австралію. Тобто, якщо китайська вакцина пройде перевірку і реєстрацію там, то її за спрощеною процедурою зареєструють в Україні. Також мають перед вакцинацією опублікувати результати 3-ї фази клінічних досліджень вакцини".

"Думаю, в лютому почнемо масову вакцинацію в Україні. Усе, що говорять про паспорти, про інші документи, які отримуватимуть громадяни ЄС, їх отримуватимуть так само українці", – заявив глава МОЗ Максим Степанов.

Перед цим головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що питання "Covid-паспортів" на контролі в МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Замість карантину й тестів на коронавірус будуть "паспорти вакцинації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути