пʼятниця, 09 лютого 2018 13:26

У РФ пояснили відмову повернути Польщі уламки літака Качинського

У РФ пояснили відмову повернути Польщі уламки літака Качинського
Росія поверне уламки літака лише після того, як у Польщі поставлять крапку у розслідуванні. Фото: 112.international

Росія поверне уламки літака, що розбився 2010 року під Смоленськом, лише після того, як у Польщі поставлять крапку у розслідуванні.

Про це передають "РИА Новости" з посиланням на Сергія Андрєєва, посла Росії у Варшаві. Він стверджує, що відповідно до російського законодавства, до завершення всіх процесуальних дій уламки повинні залишатися в розпорядженні російського слідства.

Посол каже: "Питання в іншому: чому досі не завершене розслідування? Адже картина авіакатастрофи, її причини та обставини були зрозумілі ще 2011 року, коли оприлюднили доповіді нашого Міждержавного авіаційного комітету та польської комісії Міллера".

А також підкреслив, що відтоді не з'явилося нових доказів, які могли б поставити під сумнів факти. Але Польща все одно "не припиняє слідство та висуває все нові версії, тому і російська сторона змушена свою роботу продовжувати та з усім цим розбиратися".

Окрім того, переконаний, що тема повернення до Польщі цих уламків президентського літака "надмірно політизується".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща відреагувала на слова Путіна про Смоленську катастрофу

"Навколо неї штучно створюється підвищений ажіотаж. Між тим, питання про те, де перебувають уламки - в Росії чи в Польщі - істотного значення не має", - сказав Андрєєв.

Запевнив, що польським слідчим та експертам на всіх етапах розслідування надавали повний доступ до матеріалів. Вимогу повернути уламки назвав тиском: "І уламки, і чорні скриньки були досліджені як російськими, так і польськими слідчими. Пристрасті, які нагнітаються з цього приводу, це просто один із засобів тиску на нас".

Ліве крило літака Ту-154М, біля якого перебував польський президент Лех Качинський, було знищене внаслідок внутрішнього вибуху.
Такими є ключові висновки технічного звіту польської підкомісії, що займається повторним розслідуванням Смоленської катастрофи, заявила прес-секретар комісії Марта Пальонек.

Зараз ви читаєте новину «У РФ пояснили відмову повернути Польщі уламки літака Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути