пʼятниця, 10 грудня 2021 09:40

У Новій Зеландії заборонять курити людям, народженим після 2008 року

У Новій Зеландії заборонять курити людям, народженим після 2008 року
Новий закон також зменшить кількість магазинів, які можуть продавати сигарети з 2024 року, і дозволить продавати з 2025 року тільки тютюнові вироби з дуже низьким вмістом нікотину / Bloomberg

Нова Зеландія планує щороку підвищувати законний вік для куріння на 1 рік, фактично забороняючи продаж тютюну людям, народженим після 2008 року.

Уряд запровадить нове законодавство наступного року. Воно поступово підвищуватиме дозволений вік для куріння з теперішніх 18 років, починаючи з 2027 року, повідомила у Веллінгтоні заступник міністра охорони здоров'я країни Айша Веррал. Про це пише Al Jazeera.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демонізація нікотину: що насправді шкодить курцям

Новий закон також зменшить кількість магазинів, які можуть продавати тютюн з 2024 року, а з 2025 року дозволить продавати тільки тютюнові вироби з дуже низьким вмістом нікотину.

"Хочемо переконатися, що молоді люди ніколи не почнуть курити, тому вважатимемо злочином продаж постачання тютюнових виробів новим групам молоді. Люди у віці від 14 років, коли закон набуде чинності, ніколи не зможуть законно купувати тютюнові вироби", – сказавла Веррал.

Створення покоління без тютюнового диму є частиною урядової кампанії, спрямованої на зниження поширеності куріння у Новій Зеландії до менш ніж 5% серед усіх груп населення. Уряд прагне досягти цього до 2025 року. За оцінками чиновників, куріння вбиває до 5000 новозеландців на рік, що становить 15% усіх смертей.

У той час як поширеність куріння знизилася до 10% серед європейського населення Нової Зеландії, воно все ще становить 28% серед маорі та 18% для тихоокеанського населення.

Професор громадського здоров'я в Оклендському університеті Кріс Буллен каже, що план уряду, зокрема, який дозволяє лише дуже низькі рівні нікотину в сигаретах, ставить країну у світові лідери боротьби проти куріння і потенційно може змінити ситуацію.

"Якщо плани реалізують, вони можуть стати єдиним найважливішим кроком, який зробимо як нація, щоб скоротити смертність і захворювання, яким можна запобігти, і зменшити несправедливість у здоров'ї протягом наступних кількох років", – сказав він.

У минулому уряд країн підвищував акцизи на тютюн, підвищуючи ціни на сигарети, намагаючись позбавити громадян цієї звички. Але така політика викликала критику, бо збільшувала витрати для домогосподарств з низькими доходами, де куріння є більш поширеним.

"Ми бачили вплив підвищення акцизів. Уряд визнає, що йти далі цією дорогою не допоможе людям кинути курити, лише ще більше покарає курців, які намагаються позбутися цієї звички", - каже Верралл.

Серед прихильників альтернативних способів вживання нікотину ймовірність повернутися до куріння звичайних цигарок на 8,5% вища, ніж серед тих, хто повністю кинув палити.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Зеландії заборонять курити людям, народженим після 2008 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути