Ексклюзиви
вівторок, 09 березня 2021 10:54

В армії можуть з'явитися роботи-вбивці зі штучним інтелектом 2025-го

В армії можуть з'явитися роботи-вбивці зі штучним інтелектом 2025-го
Футуристичний військовий-робот / Getty Images

За словами колишнього глави Google, США можуть залучити в армію військових роботів зі штучним інтелектом уже через 4 роки.

Президента Джо Байдена закликали підготувати Америку до введення в армію роботів зі штучним інтелектом до 2025 року, щоб випередити потенційні загрози зі сторони Китаю чи Росії. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробляють підводні човни на штучному інтелекті

Колишній гендиректор Google Ерік Шмідт попередив, що азіатські наддержави не перестануть розробляти власних автономних машин для вбивства. У звіті він пише, що зобов'язання Росії чи Китаю щодо будь-яких глобальних заборон, швидше за все, порожні. А генсек ООН Антоніу Ґутерріш закликав до заборони роботів-вбивць в листопаді 2018-го.

"Машини, які мають владу і право позбавляти людей життя - політично неприйнятні, морально огидні та мають бути заборонені міжнародним правом", - заявив Ґутерріш.

Професор Ноель Шаркі, представник кампанії по боротьбі з роботами-вбивцями, назвав звіт шокуючим і таким, що лякає.

"Найбільші вчені в галузі штучного інтелекту на планеті попередили світових лідерів про наслідки, але ті продовжують діяти. Це призведе до серйозних порушень міжнародного права", - каже Шаркі.

У звіті Комісії національної безпеки зі штучного інтелекту США рекомендували раніше відхилити глобальну заборону автономної зброї на базі штучного інтелекту, бо аналогічні зобов'язання зі сторони Росії чи Китаю, швидше за все, порожні. Звіт про небезпеку смертельної зброї на базі штучного інтелекту на 756 сторінках був складений 15 учасниками на чолі з Шмідтом і колишнім помічником міністра оборони США Робертом Ворком. У звіті йдеться, що військові можуть використовувати безпілотників-убивць зі штучним інтелектом для скорочення термінів прийняття рішень, що дає в бою перевагу над ворогами.

Кампанія боротьби з роботами-вбивцями була запущена 2013-го. Понад 30 країн підтримали заборону на зброю зі штучним інтелектом, включаючи Китай, але не Росія, Іран, Північна Корея, США чи Велика Британія.

Зараз ви читаєте новину «В армії можуть з'явитися роботи-вбивці зі штучним інтелектом 2025-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути