Ексклюзиви
пʼятниця, 20 серпня 2021 13:13

Унікальний природний феномен шокував науковців
4

На вершині Гренландії вперше в історії замість снігу випав дощ.

На крижаний щит 14 серпня випало 7 млрд т води, повідомляє CNN. Така погода свідчить про пришвидшення темпів глобального потепління в Гренландії, каже старший науковий співробітник національного центру даних про сніг і ожеледицю університету Колорадо Тед Скамбос.

"Дослідники спостерігають за погодою в Гренландії з 1950 року. 71 рік тому на горішній частині щита розташували дослідницьку станцію. У суботу там утретє за менш ніж 10 років зафіксували, що температура повітря піднялася вище нуля", - ідеться в повідомленні.

Тепле повітря вперше спричинило дощ. Тепер під час роботи дослідницької станції науковцям доведеться враховувати ймовірні дощі, які можуть почастішати.

"Нещодавній дощ у Гренландії матиме тривалий вплив на властивості снігу. На ньому залишиться кірка льоду, яка поглинатиме більше сонячних променів", - стверджує учасниця бюро полярних програм національного наукового фонду Дженніфер Мерсер.

Фото: pixabay.com

Крига на снігу також стане бар'єром для стоку талої води. Вона залишатиметься у верхніх частинах щита й затоплюватиме їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус добрався до Гренландії

На північному сході Гренландії шмат льоду площею 110 кв. км відколовся від найбільшого шельфового льодовика Арктики. Це підтверджує слова вчених про швидкі зміни клімату в Гренландії. За останні 40 років атмосфера в регіоні потеплішала на 3°С.

Зараз ви читаєте новину «Унікальний природний феномен шокував науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути