Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 15:31

Україна має затягти Білорусь у Балто-Чорноморський союз - експерт

Україна має затягти Білорусь у Балто-Чорноморський союз - експерт
Третій день протестів у Білорусі - який варіант виходу з кризи. Фото: TUT.by

Бажання збереження влади Олександра Лукашенка - захисна і ненадійна позиція, каже політолог Володимир Горбач.

"Військово-патріотична риторика щодо гарантування Лукашенком ненападу росіянами з Півночі - наївна. Коли РФ захоче, то або змусять Лукашенка до цього, або узагалі не спитає його дозволу. Офіс президента Зеленського займається тактичним маневруванням і практично усунувся від реалізації національних інтересів", - говорить експерт.

Вважає, у стратегічному плані національні інтереси України полягають у включенні Білорусі до Балто-Чорноморської співдружності. З Лукашенком це неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діти - це найважливіше" - Тихановська записала відеозвернення з Литви

"Реальної альтернативи Лукашенку - національної політичної сили у Білорусі ще немає. Ну, або вже немає - вони зачищені саме Лукашенком. Але така політична сила, позбавлена вирішального російського впливу, може зародитися у горнилі цих вуличних (і не тільки вуличних) протестів. Якщо над цим працювати спільно з іншими країнами-сусідами Білорусі - Польщею, Литвою, Латвією. Зрештою самі росіяни, якщо вони не зупиняться, а вони не зупиняться, переконають білоруських патріотів у необхідності захисту від них. Протест не придушено. До політичної кризи вже восени додасться соціально-економічна. І російський ультиматум щодо анексії не за горами. Тільки існування внутрішньої патріотичної політичної організації може зупинити сценарій поглинання Білорусі. І шанси на це є. Світлана Тихановська записала відео - вона виходить з гри. Ну, або її виводять з гри. Тобто, не просто відмовляється від боротьби, а й від претензії на президентство. Це означає що Лукашенко залишається на перехідний період. Якщо його не вб'ють", - додає Горбач.

Оптимальним варіантом виходу з ситуації називає повернення Білорусі до Конституції 1994 року - до Парламентської республіки і конкурентних парламентських виборів.

У ніч проти вівторка, 11 серпня, у Білорусі розпочалася 3-тя доба масових протестів. Їх учасники виступають проти результатів президентських виборів, які нібито виграв чинний глава держави Олександр Лукашенко. Люди знову тисячами вийшли на вулиці багатьох міст.

Зараз ви читаєте новину «Україна має затягти Білорусь у Балто-Чорноморський союз - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути