вівторок, 30 січня 2018 12:01

Вцілілі моряки із затонулої субмарини зробили сенсаційні зізнання

Вцілілі моряки із затонулої субмарини зробили сенсаційні зізнання
Віана, ліворуч, і Вільте, праворуч, дали свідчення в суді міста Калета Олівія. Фото: Clarin

Хуан Габріель Віана і Умберто Рене Вільте - двоє моряків із затонулої аргентинської субмарини San Juan розповіли, що саме відбувалося на субмарині під час рейсу. Підтвердили шокуючі факти військової халатності.

Моряки зазначили три специфічні пошкодження, котрі могли стати причинами аварії, передає Clarin.

Віана залишив підводний човен, щоб їхати в Перу на навчання. Раніше повідомлялося, що він мав вирішити питання з придбанням нерухомості. Вільте мусив терміново відбути в округ Жужуй через хворобу матері. Обоє зійшли на берег безпосередньо перед відправленням

Чоловіки дали свідчення перед окружним судом в аргентинському місті Калета Олівія.

Виступали на засідання, яке тривало 8 годин. Розповідали про аварійний стан, в якому була субмарина перед катастрофою. Особливу увагу звернули на те, які пошкодження були у судна перед виходом з порту Мар-дель-Плата.

Віана відзначив, що були проблеми із датчиком кришки "дихальної трубки" - шноркеля. Він має реагувати на воду і закривати кришку, аби вода не потрапляла всередину. "Він був дуже чутливий, закривався навіть при підвищеній вологості і його доводилося калібрувати вручну", - розповів моряк.

Шум у корпусі в районі системи охолодження двигунів — ще одне свідчення серйозної несправності на судні.

Під час заходу в порт Ушуая обгоріла обмотка електричних батарей. Через це судно затрималося на ремонті. Це найсерйозніша несправність на судні.

Електричні батареї живлять двигуни судна під час підводного ходу. Перезаряджаються дизельним генератором, який отримує повітря через шноркель. Вважається, що через неполадки зі шноркелем вода залила батареї. Коротке замкнення, що призвело до вибуху, вважають основною причиною катастрофи.

Свідчення Віани і Вільте — перші і єдині свідчення, отримані від членів екіпажу напряму. Всі інші версії слідства будувалися на свідченнях родичів та друзів команди.

Моряки на суді заявили, що проблеми не носили серйозний характер і команда змогла легко їх усунути. Родичі загиблих вважають, що на свідків "натиснули" військові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мабуть, там нічого не лишилося", - експерт, котрий знайшов Titanic, про аргентинську субмарину

У середу перед судом виступлять двоє інспекторів, котрі проводили детальне дослідження судна і виявили недоліки.

Субмарина San Juan із 44 членами екіпажу на борту затонула 15 листопада. До її пошуків долучилася міжнародна флотилія. Шукали на воді, під водою, з повітря та навіть із космосу.

За 2 місяці пошукова експедиція значно скоротилася. Основним місцем пошуку стали каньйони в прибережній зоні.

500 млн аргентинських песо — близько $25,6 млн — витратили за 2,5 місяці пошукової операції — заявляє аргентинський уряд.

23 січня на численні прохання родичів до пошуків долучили екстрасенса. Жінка, котра має "божий дар" знаходиться на борту корвета Robinson.

29 січня екіпаж криголама Almirante Irízar шанував загиблих 44 матросів. Моряки вишикувалися у формі цифри 44 на крижині. Був одягнений у помаранчеву уніформу. Салютували.

15 листопада San Juan прямував Аргентинським морем від порту Ушуая до постійного місця дислокації — порту Мар-дель-Плата. По обіді капітан повідомив по рації про поломку батарей. Згодом вісім разів телефонував командуванню з власного мобільного. Військові говорять — тримав у курсі подій. Казав про "дим без вогню" від батарей. Потім зв'язок урвався. Під водою прогримів вибух.

Зараз ви читаєте новину «Вцілілі моряки із затонулої субмарини зробили сенсаційні зізнання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути