четвер, 07 січня 2021 04:35

Трамп боїться покарань і обговорював помилування - The New York Times

Трамп боїться покарань і обговорював помилування -  The New York Times
Трамп обговорював помилування. Фото: Reuters

Чинний президент США Дональд Трамп обговорював зі своїми помічниками можливість помилувати самого себе.

Такі обговорення проходили в останні тижні, йдеться у статті The New York Times.

Трамп казав радникам, що розглядає можливість помилування. А також запитував, чи слід йому це зробити і який вплив це матиме на нього з юридичної і політичної точок зору.

Трамп розглядав також низку попереджувальних помилувань для своєї сім'ї. Зокрема, для своїх трьох старших дітей – Дональда-молодшого, Еріка Трампа та Іванки Трамп, чоловіка Іванки, старшого радника Білого дому Джареда Кушнера. А також для близьких соратників, таких як особистий адвокат президента Рудольф Джуліані.

Трамп висловив радникам побоювання, що міністерство юстиції Байдена може почати розслідування проти них.

Протягом декількох тижнів Трамп питав у помічників і союзників пропозиції про те, кого помилувати. Він також запропонував превентивне помилування радникам і посадовим особам адміністрації. Багато з них були спантеличені, бо не вірили, що їм загрожує юридична небезпека і вважали, що прийняття його пропозиції буде розглядатися як визнання провини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм Капітолію: учасникам заворушень оголосять обвинувачення

Президентське помилування застосовується лише до федерального закону і не забезпечує захисту від злочинів штату. Воно не буде застосовуватися до звинувачень, які можуть бути пред'явлені прокуратурою Манхеттена при розслідуванні фінансів Trump Organization.

Досі жоден президент США не застосовував помилування до самого себе, тому законність імовірного помилування ніколи не перевірялася в системі правосуддя, і вчені-правознавці розходяться в думках про те, чи визнають це суди, пише видання. Але вони згодні з тим, що президентське помилування може створити новий небезпечний прецедент для президентів, які в односторонньому порядку заявлять, що вони вищі за закон, і захистять себе від відповідальності за будь-які злочини, які скоїли на своїй посаді.

6 січня прихильники чинного президента США Дональда Трампа зібрали акцію протесту біля Капітолію, де американський Конгрес розглядав питання затвердження результатів виборів. Протестуючі прорвалися в будівлю Капітолію і зірвали засідання обох палат Конгресу.

Зараз ви читаєте новину «Трамп боїться покарань і обговорював помилування - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути