Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2021 19:05

Смоленська катастрофа: літак Качинського знищили вибухівкою

Смоленська катастрофа: літак Качинського знищили вибухівкою
Комісія заявляє, що літак Качинського був знищений вибухівкою. Фото: Reuters

Літак Ту-154М, в якому у квітні 2010 року загинув президент Польщі Лех Качинський і ще 95 пасажирів, був знищений вибухівкою.

Хто підклав вибухівку - невідомо. Це має встановити прокуратура. Про це повідомила комісія з розслідування авіакатастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранська версія катастрофи МАУ "сповнена протиріч" - ООН

Голова комісії, ексміністр нацоборони Польщі Антоні Мацеревич зазначив, що перед 11-ю річницею Смоленської катастрофи, комісія представить важливу інформацію про причини катастрофи.

Мацеревич також розкритикував колишнього члена Смоленської підкомісії, данського експерта Гленна Йоргенсена, який в інтерв'ю польському тижневику Sieci заявив, що не було докладено всіх зусиль для з'ясування причин катастрофи.

Йоргенсена зауважив, що Мацеревич запровадив "хаос і конфлікти" між членами підкомісії, а члени комісії станом на минулий рік самі не бачили кінцевого звіту своєї комісії.

Водночас, голова комісії Мацеревич відкинув усі звинувачення, зазначивши, що Йоргенсен з вересня минулого року не є членом комісії, оскільки він не отримав сертифікат доступу до матеріалів з обмеженим доступом від служби військової контррозвідки Польщі.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Смоленськ-Північний" (РФ) розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти країни.

В 2011 році польська комісія з розслідування причин катастрофи назвала помилки екіпажу польського літака. Значну відповідальність комісія поклала на російських контролерів руху на аеродромі "Смоленськ-Північний", які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі.

Після приходу до влади у Польщі в 2015 році правоконсервативної партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослава Качинського, новий уряд скасував рапорт своїх попередників, назвавши його нелегітимним, і в лютому 2016 р. відновив Смоленське слідство. Відтоді провели ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи і ще раз дослідили усі записи "чорних скиньок" . Зразки зібраних матеріалів надіслано у кілька міжнародних лабораторій, які мали підтвердити або виключити наявність залишків вибухових речовин.

У правлячій партії PiS неодноразово покладали відповідальність за катастрофу на росіян, натякаючи на можливу причетність до катастрофи російської влади. Крім того, вони звинувачували у недбальстві членів уряду експрем'єра Дональда Туска, дії яких також могли вплинути на доведення до катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «Смоленська катастрофа: літак Качинського знищили вибухівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути