Ексклюзиви
понеділок, 06 липня 2020 12:22

Сибір палає: масштаби трагедії перевищили торішні

Сибір палає: масштаби трагедії перевищили торішні
Лісові пожежі в Сибіру загрожують новою масштабною екологічною катастрофою. Фото: unsplash.com

Ситуація з лісовими пожежами в Сибіру і на Далекому Сході розвивається стрімко. Обсяг викидів вуглецю через сибірські пожежі перевищила найгірші попередні показники.

Цього року пожеж у рази більше, ніж бувало на початку липня в минулі роки, з посиланням на Bloomberg повідомляє Еспресо.

Кількість термоточок - температурних аномалій земної поверхні, що фіксуються спеціальними супутниками - у понад чотири рази більше, ніж у середньому припадає на цей час. І вже зараз цей показник перевищив середні пікові значення за останні 19 років.

"Площа діючих нині в Росії лісових пожеж перевищила 3 млн га. Найбільше пожеж у 5 регіонах: в Якутії, на Чукотці, в Магаданської області, на півночі Камчатського краю та в Красноярському краї. Загальна площа, пройдена лісовими пожежами з початку року, склала понад 8 млн га. Для порівняння: влітку торік у Сибіру вогонь охопив 14,8 млн га. При цьому 90% активних пожеж відбувається в так званих зонах контролю, де місцева влада може не гасити вогонь", - повідомили в російському відділенні Greenpeace.

При цьому в Сибіру і на Далекому Сході 2020 рік уже побив усі рекорди кліматичних аномалій, в заполярних районах спека доходить до +38 градусів, у багатьох регіонах опадів стає все менше, рослинність висихає і може спалахнути від одного сірника. Прогнози метеорологів не обіцяють швидкої зміни погодної ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від лісових пожеж у Сибіру постраждало понад 10 тис. тварин

Екоактивісти вважають, що минулорічне вогняне лихо в лісах Сибіру і Далекого Сходу з великою ймовірністю знову повториться. Лісові масиви будуть охоплені вогнем, а в міста і селища в сотнях і тисячах кілометрів від пожеж знову прийде їдкий дим.

За даними Європейської служби моніторингу атмосфери, в червні маса викидів вуглецю через пожежі в Сибіру склала 16,3 млн тонн. Це вище показників 2019 року і в дев'ятеро більше за 2018-й.

Минулого року в Greeenpeace підрахували, що за супутниковими даними ІСДМ-Рослесхоз, площа лісових пожеж на 6 серпня становила 4,5 млн га (5 серпня горіло 4,3 млн га). За даними активістів, пожежі 2019 року стали наймасштабнішими за всю сучасну історію спостережень з 2001 року.

Протягом декількох років може дати знати про себе шкода від диму під час сибірських лісових пожеж.

Несприятливий вплив лісових пожеж на організм може бути як швидким, так і відстроченим. Гостра дія призводить до гіпоксії, подразнення дихальних шляхів, до утруднення дихання, а відстрочена - обумовлена мутагенними і канцерогенними ефектами.

Зараз ви читаєте новину «Сибір палає: масштаби трагедії перевищили торішні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути