Ексклюзиви
вівторок, 28 червня 2022 13:37

Саміт НАТО розпочався в Мадриді: які головні чотири теми обговорюватимуть

Саміт НАТО розпочався в Мадриді: які головні чотири теми обговорюватимуть
Мадридський саміт НАТО розпочався 28 червня. Фото: eastnews.ua

Сьогодні, 28 червня, в іспанському Мадриді стартував саміт Північноатлантичного альянсу. Він триватиме три дні.

На саміті обговорюватимуть чотири головні теми. Зокрема, це війна РФ проти України, розширення НАТО, боротьба з тероризмом та загрози південному флангу НАТО. Про це повідомляє видання Укрінформ.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні саміту заявив, що лідери Альянсу під час зустрічі ухвалять ключові рішення. Серед них – нова Стратегічна концепція, заходи щодо зміцнення, стримування та оборони Альянсу, а також збільшення допомоги для України.

"Вони сфокусують увагу на подальших інвестиціях в оборону, на історичному рішенні Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО, а також на розвитку партнерства з Австралією, Японією, Новою Зеландією та Південною Кореєю", – сказав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО має оголосити Росію ворогом – представник Польщі

До учасників саміту НАТО звернеться в режимі відеоконференції і президент України Володимир Зеленський.

Очікують, що лідери держав і урядів затвердять під час саміту НАТО новий широкий пакет допомоги для України. За попередньою інформацією, він включатиме короткострокові та негайні заходи: наприклад, постачання палива, захисного обладнання, портативних засобів для боротьби з дронами, захищених засобів зв'язку, іншого військового обладнання.

Також очікують виділення довгострокової допомоги, яку спрямують на переозброєння Збройних сил України сучасними зразками, їхній "відхід від пострадянської ери" та зміцнення інститутів України у сферах безпеки та оборони.

28 червня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом перед самітом Північноатлантичного альянсу, який стартує в Мадриді. Зеленський зазначив, що вказав Столтенбергу на важливість потужної протиракетної оборони для України для запобігання російських терактів. Своєю чергою Столтенберг повідомив, що обговорив із Зеленським російську агресію проти України.

Зараз ви читаєте новину «Саміт НАТО розпочався в Мадриді: які головні чотири теми обговорюватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути