середа, 19 серпня 2020 03:14

Росія втручалася в американські вибори в 2016 році - доповідь комітету Сенату по розвідці

Росія втручалася в американські вибори в 2016 році - доповідь комітету Сенату по розвідці
Росія втручалася в вибори в США - Сенат. Фото: Reuters

Комітет з розвідки Сенату США опублікував останню, п'яту частину доповіді, присвяченого підсумкам проведеного сенаторами трирічного розслідування про можливе втручання Росії в президентські вибори в США 2016 року.

Віце-голова сенатського комітету з розвідки демократ Марк Уорнер заявив, що доповідь вказує на "вражаючий рівень" контактів між командою Дональда Трампа і російськими агентами, повідомляє DW.

Разом з тим голова спецкомітету сенатор-республіканець від штату Флорида Марко Рубіо вказав, що доказів змови тодішнього кандидата Дональда Трампа або його передвиборного штабу з російським урядом в ході розслідування не виявлено.

В основних висновках доповіді говориться, що уряд Росії "керував масштабною діяльністю, спрямованою проти інфраструктури виборів в США на державному і місцевому рівнях" як мінімум з 2014 по 2017 роки. У звіті також стверджується, що президент Росії Володимир Путін особисто керував спробами злому комп'ютерних мереж і акаунтів, пов'язаних з Демократичною партією США.

Крім того, вважають автори доповіді, після виборів Росія використовувала в своїх цілях відносну недосвідченість перехідного кабінету Трампа в питаннях управління.

Однією з ключових фігур в контактах оточення президента США з російською стороною автори доповіді називають колишнього главу виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. За їх твердженням, він співпрацював з представниками Росії, в тому числі з мільярдером Олегом Дерипаскою і політтехнологом Костянтином Килимником, якого в доповіді називають "офіцером російської розвідки". Ця співпраця відбувалося до, під час і після виборів 2016 року.

Автори доповіді вважають також, що сайт Wikileaks, який опублікував напередодні виборів внутрішні документи Демократичної партії, грав ключову роль в російській кампанії по втручанню і, швидше за все, знав, що допомагає зусиллям російської розвідки.

Дональд Трамп в той же день заявив, що доповідь не читав і не має ніякого відношення ні до Росії, ні до України, "що чітко підтверджується в доповіді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі перемоги Байдена США стануть "нудною країною" - Трамп

Нагадаємо, нещодавно Трамп назвав Путіна "шахістом найвищого класу".

Зараз ви читаєте новину «Росія втручалася в американські вибори в 2016 році - доповідь комітету Сенату по розвідці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути