понеділок, 18 жовтня 2021 16:30

Росія припиняє роботу постійного представництва при НАТО

Росія припиняє роботу постійного представництва при НАТО
Глава російського МЗС Сергій Лавров / Getty Images

Росія з 1 листопада припиняє роботу постійного представництва при штабквартирі НАТО, а також інформаційного бюро Альянсу в Москві.

Секретаріату НАТО повідомили про такі кроки російської сторони. Про це заявив глава російського МЗС Сергій Лавров, йдеться на сайті російського міністерства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля кордонів Росії почалися військові навчання НАТО

Лавров заявив, що в разі виникнення в НАТО запитань до Росії, представники Альянсу можуть звернутися до російського посла в Бельгії. Він не назвав умов можливого відновлення роботи місій.

Лавров назвав дії Росії відповіддю на позбавлення акредитації восьми працівників російського постійного представництва при штабквартирі НАТО в Брюсселі. Загальна кількість російських дипломатів у представництві цим рішенням була скорочена вдвічі - з 20 до 10. За рішенням Москви, не залишиться жодного.

Альянс тоді пояснював рішення тим, що позбавлені акредитації дипломати працювали на російські спецслужби й займалися недружньою діяльністю. Про рішення Альянс оголосив 6 жовтня. Російським дипломатам дали час до кінця жовтня, щоб покинути Брюссель.

Речник Кремля Дмитро Пєсков тоді заявив, що в Москви більше немає ілюзій щодо можливої нормалізації відносин і відновлення діалогу з НАТО.

"Ці перспективи радше підірвані повністю", – сказав він.

Натомість НАТО заявило, що їх політика щодо Росії залишається послідовною.

"Ми посилили стримування і захист у відповідь на агресивні дії Росії. Водночас залишаємося відкритими для конструктивного діалогу", – заявив представник НАТО.

Для відновлення контактів "нормандської четвірки" - Україна, Німеччина, Франція, Росія, слід забезпечити виконання попередніх рішень, прийнятих у цьому форматі, заявив раніше Лавров.

Зараз ви читаєте новину «Росія припиняє роботу постійного представництва при НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути