середа, 30 жовтня 2019 10:21

Росія грає мускулами: розпочалися масштабні маневри підводних човнів

Росія грає мускулами: розпочалися масштабні маневри підводних човнів
У Північній Атлантиці Росія проводить масштабні маневри підводних човнів. Фото: ukrainian.voanews.com

Минулого тижня в Північній Атлантиці розпочалася масштабна російська операція з підводними човнами.

Це найбільша російська операція, в якій задіяні підводні човни із часів холодної війни, повідомляє NRK.

Аналітики вважають, що це не навчання, а військова операція, мета якої - демонстрація сили. Росія прагне показати, що її човни здатні захищати свої бази та загрожувати східному узбережжю США.

Операція тривала під час зустрічі у Фіннмарку між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і міністром закордонних справ Норвегії Іне Марі Еріксен Сорейде.

Зараз в операції беруть участь до 10 російських підводних човнів, із яких 8 - атомні. Одне з їхніх бойових завдань - пересуватися Атлантикою, максимально довго залишаючись непоміченими. Човни вийшли з баз у Мурманській області та протягом усього плавання йшли зануреними під воду.

Утім, розвідувальна служба Норвегії повідомила, що контролює пересування деяких підводних човнів. За операцією спостерігають літаки Збройних сил Норвегії.

Зокрема, повідомляють, що 2 атомних підводних човни розташовані на захід від острова Бьорньойя, що лежить між Свальбардом та узбережжям Фіннмарка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Флот США поповнився бойовим кораблем і підводним човном

Два підводні човни розташовані на південь і схід від Бьорньойя, щоб охороняти вхід у східне Баренцове море. Два атомні підводні човни класу Сьєрра також перебувають у північному Норвезькому морі, у першу чергу, для перевірки, наскільки вони придатні для експлуатації в глибоких водах, а також для випробувань у цих водах нової зброї.

Клас Сьєрра унікальний тим, що корпус виготовлений із титану. Такий корпус може витримувати тиск на великих глибинах краще за сталь. Тому для операції обрали Норвезьке море, глибина якого місцями складає понад 2 тис. метрів.

Тактичні групи російського спецпризначення з'явились у Норвегії наприкінці вересня. Їх помітили на материковій частині та на острові Шпіцберген.

Зараз ви читаєте новину «Росія грає мускулами: розпочалися масштабні маневри підводних човнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути