вівторок, 21 листопада 2017 15:07

Російського школяра зацькували за виступ у Бундестагу

Російського школяра зацькували за виступ у Бундестагу
Микола Десятниченко (праворуч) разом з іншими школярами виступили в Бундестазі. Фото: Медуза.

10-класник із російського Нового Уренгоя Микола Десятниченко став об'єктом знущань та погроз у соцмережах та російських ЗМІ після того, як виступив у німецькому Бундестагу.

Причиною масової істерії стали заклики хлопця до миру, повідомляє Медуза.

Микола разом з іншими школярами виступав у німецькому парламенті 19 листопада під час Дня скорботи. Захід проходив в рамках міжнародної співпраці між школами 2 країн.

Хлопець розповів, що його вразила історія німецького солдата Георга Йоханна Рау, який загинув у "сталінградському котлі" у віці 21 року. Підтвердження його смерті родина отримала 2016-го.

Микола відвідав поховання німецьких солдат у Челябинській області.

На виступі в Бундестагу школяр сказав, що на війні "загинуло багато невинних людей, які не хотіли воювати".

"Я щиро сподіваюся, що на всій землі запанує здоровий глузд, і світ більше ніколи не побачить воєн", - завершив свою промову хлопець.

На батьківщині хлопець зіштовхнувся з нерозумінням та цькуванням. Місцеве ЗМІ "Ура.ру" заявило, що хлопець "покаявся" за загиблих німецьких солдатів.

У соцмережах закликали побити хлопця та "викинути його з країни", принижували його та родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму за публікацію в соцмережі активіста хочуть позбавити волі до 5 років

Депутат місцевих законодавчих зборів відправила до прокуратури та департаменту освіти запити. Вимагає перевірити, чи не містить промова хлопця виправдань нацизму. Звинувачує вчителів у тому, як ті трактують дітям історію. Непокоїться, що така освіта може зашкодити цілісності РФ.

Місцевий блогер Сергій Колясніков поскаржився на Десятниченко в ФСБ і адміністрацію президента. Сказав, що школяр "реабілітує нацистських злочинців".

Мер Нового Уренгоя пояснив пресі, що хлопець не мав на меті виправдовувати нацистів. Микола розповів про своє відкриття, що не всі німецькі солдати хотіли воювати, та закликав світ до мирного існування. У рідній школі Миколу також підтримали.

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав гоніння на хлопця "екзальтованою травлею" та заявив, що звинуватити його в пропаганді нацизму неправильно.

Пoслaння із 1967 рoку відкрили у вінницькій шкoлі №21. Кaпсулу чaсу із пoбaжaннями прийдешнім пoкoлінням зaмурувaли півстoліття тoму у вчительському кабінеті. В ній – лист від тoгoчaсних учителів: "Щиро, від усього серця бажаємо, щоб діти не брали в руки зброю. Щоб ніколи не чули скрегіт танків, смертоносних залпів зброї. Щоб про це дізнавалися лише з підручників історії і бачили у музеях".

Зараз ви читаєте новину «Російського школяра зацькували за виступ у Бундестагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути