субота, 21 липня 2018 06:06

Розкрили пікантні подробиці папірусу, якому 2 тис. років

Експерти зі швейцарського Базельського університету розшифрували 2000-річний давньоримський папірус. Він розкриває погляд античних мислителів на жіночу сексуальність.

Над документом працювали науковці починаючи із XVI ст. Він списаний з обох боків і важко піддавався перекладу. Тепер з'ясували, що це трактат про те, що відбувається з жінками, які відчувають сексуальний голод, повідомляє Daily Mail.

Науковці застосували ультрафіолетове та інфрачервоне світло. Завдяки цьому з'ясували, що документ є насправді кількома сторінками папірусу, які склеїлися разом. Розділили за допомогою спеціального інструмента. Після цього змогли розшифрувати текст.

Професор античної історії Базельського університету Сабіна Хюбнер називає відкриття сенсаційним. Більшість записів містять листи, рецепти та медичні документи. Робота присвячена "істеричному апное". Це теорія, яка говорить про "блукаючу матку". Вона переміщується тілом і викликає у жінки емоційні сплески. Найсильніший цей ефект у самотніх жінок.

Автор: Daily Mail
  Папірус не могли розшифрувати майже 400 років
Папірус не могли розшифрувати майже 400 років
Автор: Daily Mail
  Листи папірусу змогли розділити за допомогою спеціального приладдя
Листи папірусу змогли розділити за допомогою спеціального приладдя

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіночу істерію лікували вібраторами – показали сексуальні іграшки ХІХ століття

Ймовірним автором трактату є античний лікар Гален або коментатори до його робіт. Швидше за все, документ використовувався як частина книжкової палітурки. Таке застосування знайшли старовинному рукопису середньовічні монахи. Також науковці не виключають що частини папірусу могли опинитися в інших містах, де вивчають античну історію - Страсбурзі, Лондоні, Берліні або в інших місцях", - зазначила д-р Хюбнер.

"Батько" античної медицини Гіппократ радив чоловікам слідкувати, чи не має жінка істерії. Якщо помітні симптоми, її треба обмити з голови до ніг гарячою водою. Якщо це не дає результату - охолодженим відваром лавру та мирти. Пацієнтку слід було годувати капустою та давати капустяний сік.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили пікантні подробиці папірусу, якому 2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути