середа, 24 березня 2021 08:00

Придворні офіцери задушили царя

Придворні офіцери задушили царя
Портрет Павла І, 1796 рік / Wikipedia

24 березня 1801-го в результаті змови офіцерів у Росії відбувся палацовий переворот. У Михайлівському замку в Петербурзі був задушений цар Павло I, який правив країною 5 років. Більше 100 років офіційною версією його смерті був інсульт. Спадкоємцем на престолі став його син Олександр I.

У внутрішній політиці Павло I сприяв поширенню землеволодіння поміщиків. Роздав дворянам близько 600 тис. державних селян, із них до 150 тис. в Україні. Роздавав дворянам і урядовцям землі на півдні України, видав указ про закріпачення селян півдня України, Дону і Приазов'я. Водночас указом про триденну панщину регламентував повинності селян. Ліквідував намісництва і знову запровадив поділ на губернії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія почала виконувати умови міжнародного договору щодо України

Страх російської влади перед впливом ідей Великої французької революції змусив Павла I ввести сувору цензуру, закрити приватні друкарні, заборонити ввіз іноземної літератури. Видав указ, що забороняв побудову церков в українському стилі. Армію реформував за прусським зразком.

Павло I продовжував традиційну для російської влади колоніальну політику щодо неросійських народів. Зокрема, українців.

За Павла I Росія входила до так званої другої антифранцузької коаліції, вела воєнні дії проти Франції. Відбулося загострення суперечок між Росією та її союзниками Англією і Австрією, що призвели до розриву з Британською імперією та зближення Павла I з Наполеоном Бонапартом.

Незадоволення внутрішньою і зовнішньою політикою Павла I широких дворянських і військових кіл, його психологічна неврівноваженість і самодурство спричинили ряд змов придворної аристократії. Одна з них, в 1801-му, завершилася задушенням царя. Російський престол зайняв його син Олександр I.

Зараз ви читаєте новину «Придворні офіцери задушили царя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути