Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2021 07:31

Допоміг розвалити СРСР і передав владу людині, яка за ним ностальгує

Допоміг розвалити СРСР і передав владу людині, яка за ним ностальгує
Борис Єльцин танцює / Wikipedia

23 квітня 2007-го на 77-му році життя помер у лікарні від зупинки серця, спричиненої прогресуючою серцево-судинною недостатністю, перший президент Росії Борис Єльцин.

Єльцин народився в селі Бутка Свердловської області Росії, в селянській сім'ї. Вчився в Уральському технічному університеті. Працював на будівництві. Вступив в Комуністичну партію і піднявся по кар'єрних сходах. У 1976 році став першим секретарем Свердловського обкому партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наказ вбити Дудаєва віддав особисто Єльцин

Спочатку був прихильником програми перебудови Михайла Горбачева. Проте публічно розійшовся з Горбачовим через погляди на реформи. Критикував їх як надто помірні, закликаючи перейти до багатопартійної представницької демократії і розпустити СРСР. У 1987 році був першою людиною, яка пішла у відставку з правлячої позиції в політбюро партії, що зробило його популярним.

У 1990 році Єльцина обрали головою Верховної Ради Росії, а в 1991 році президентом РРФСР. У союзі з іншими національними лідерами зіграв важливу роль в розпаді СРСР в грудні того ж року. В результаті РРФСР стала незалежною державою Росією. Єльцин був переобраний на пост президента в 1996 році. Під час цього другого терміну пішов у відставку, передавши владу Путіну, який її узурпував.

Єльцин трансформував соціалістичну економіку Росії в ринкову втіливши реформи економічної шокової терапії, приватизації і відмови від контролю над цінами. Це призвело до економічного колапсу і високої інфляції. За його правління в Росії виникли олігархи, які отримали велику частку національної власності та багатства.

У 1993 році виникла конституційна криза, коли Єльцин розпустив парламент, а той оголосив йому імпічмент. Криза закінчилася, коли танки розстріляли Білий дім. Потім він представив конституцію, яка значно розширила владу президента.

Намагання Чечні отримати незалежність призвели до Першої чеченської війни, війни та Другої чеченської війни в період з 1994 року по 1999 рік.

На міжнародному рівні сприяв відновленню співпраці з ЄС і підписав угоди про контроль над озброєннями зі США. В умовах наростання внутрішнього тиску та суттєвих проблем зі здоров'ям пішов у відставку в кінці 1999-го, передавши владу наступнику, главі ФСБ Путіну.

Зараз ви читаєте новину «Допоміг розвалити СРСР і передав владу людині, яка за ним ностальгує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути