вівторок, 25 травня 2021 08:00

Поліцейський задушив Джорджа Флойда. Убивство спричинило масові протести

Поліцейський задушив Джорджа Флойда. Убивство спричинило масові протести
Чоловік піднімає кулак перед палаючою будівлею під час погромів, спричинених смертю Джорджа Флойда, 29 травня 2020 року, Міннеаполіс / Getty Images

25 травня 2020-го, рік тому, білий поліцейський Дерек Човен задушив при арешті 46-річного чорношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі, США. Арешт стався за підозрою у використанні підробленої 20-доларової банкноти. Під час арешту Човен стояв коліном на шиї Флойда 9 хв і 29 сек після того, як той лежав обличчям вниз у наручниках на асфальті. Два інших поліцейських, Олександр Куенг і Томас Лейн, допомогли затримувати Флойда. Четвертий поліцейський Тоу Тао не дозволив стороннім втручатися.

Флойд багато разів скаржився, що не може дихати і вмирає, просячи офіцера забрати ногу з шиї. Попри це, Човен ігнорував прохання. Ситуацію зняли на відео перехожі. Флойда забрала незабаром швидка, коли йому стало гірше. Приблизно за годину він помер у лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засуджений за вбивство Флойда ексофіцер просить про новий судовий розгляд

Наступного дня відео затримання стало надбанням громадськості. Усіх чотирьох офіцерів звільнили з роботи. Два розтини показали, що смерть була вбивством.

Човена засудили за ненавмисне вбивство. Куенга, Лейна і Тао за допомогу в убивстві. Міннеаполіс погодився виплатити $27 млн для врегулювання позову за неправомірну смерть, подану сім'єю Флойда.

Вбивство спричинило протести в США та по світу проти жорстокості поліції, расизму і відсутності відповідальності поліції. Спочатку акції розпочалися як мирні, проте незабаром переросли в США в погроми та акції вандалізму.

Човен став першим білим офіцером поліції Міннесоти, засудженим за вбивство чорношкірого. Це був також другий раз, коли офіцера поліції визнали винним у вбивстві в Міннесоті.

Зараз ви читаєте новину «Поліцейський задушив Джорджа Флойда. Убивство спричинило масові протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути