пʼятниця, 29 вересня 2017 18:05

Чому Фейсбук – винахід для знищення демократії

Влітку новина закриття "Вконтакте" викликала таку хвилю агресії і скандалу, яка досі не вщухає. Тиждень тому Цукерберґ заявив, що має докази, як РФ втручалася до американських виборів, експлуатуючи Фейсбук. Стало відомо про таке кібервтручання і з метою "спалити євреїв", впливу на французькі і німецькі вибори тощо. Стає страшно: у Нью-Йорк Таймз Цукерберґа назвали "Доктором Франкенштейном". Журналістка Маурі Дауд охарактеризувала Фейсбук "винаходом для знищення демократії". Далі – переклад статті Маурі про махінації Росії в Фейсбуці, загрозливе обличчя соціальних мереж і президентські перспективи Цукерберґа.

Всі ці роки Цукерберґ лишався оптимістом і закривав очі на той факт, що соціальні мережі - це ідеальний інструмент для встановлення нового тоталітарного світу.

В усій Африці соціальні мережі, як стає відомо, використовуються у торгівлі людьми

Трамп виграв. У всій Америці нуртує переконання, що фейкові новини спричинилися до "феномену Трампа" і негативно вплинули на вибори.

 

Того же тижня на технічній конференції Цукерберґ називає це "ідеєю божевільного", яка демонструє "брак поваги" до виборців Трампа. (Цікаво, що сьогодні Трамп вже звинувачує Фейсбук у змові проти нього – gazeta.ua) Втім, тоді політикуму Америки було не до того. Політтехнологи і політики підраховували зароблені на виборах гроші і закривали очі на кібервоїнів Кремля.

Емоції вщухли. І тут минулого четверу, виступаючи в прямому ефірі Фейсбуку, Цукерберґ заявив, що він знайшов і надав Конгресу більш ніж 3 000 махінаторських постів у Фейсбуці, проплачених Кремлем. В соцмережах зіронізували: "І чому ж це відбулося через ВІСІМ МІСЯЦІВ після виборів?".
  Ти запізнився
Ти запізнився
Наступного дня активізується Департамент Внутрішньої Безпеки Америки: він повідомив 21 штату, що російські кіберзлочинці намагалися зламати їх виборчі системи протягом всієї виборчої кампанії.

Американські медіа висунули гіпотезу, що ФБР так довго мовчало про втручання Росії через особисті інтереси свого директора. Мовляв, ФБР тісно пов'язане з мультимільйонером та інвестором Бобом Мерсером, який винайшов технологію онлайн-аналітики (Google Analytica), що стежить за користувачами Інтернету. Річ в тому, що Трамп активно користувався послугами цієї маніпулятивної технології Мерсера, а заява ФБР про онлайн-втручання росіян до виборів могло викликати зайву увагу до технологій мультимільйонера. Загалом, темна історія. Підозрюють і відомого в Україні Пола Манафорта: "Він витратив мільйони на те, щоб зіграти в гру, мета якої - пролобіювати інтереси Росії в західних країнах і вплинути на західні вибори", - сказав один з американських сенаторів, Мартін Генріх.

Тим часом ЗМІ ProPublica передають також і вибачення Шеріл Сандберг, адміністратора Фейсбуку, за те, що вони не заблокували антисемітські рекламні пости штибу "Як спалити євреїв" або "Історія євреїв, які зруйнували світ" вчасно. "Ми ніколи не думали, що наші рекламні інструменти будуть використовувати таким чином", - зізналася Шеріл.

Я жив у щоденному страху, очікуючи на нові й нові злодіяння свого творення

Віктор Франкенштейн - це винахідник, герой знаменитого фільму (знятого на основі книги), який сам того не очікуючи створив монстра. Тому в Нью-Йорк Таймз і назвали ці події "Моментом Франкенштейна". Ось слова цього героя з книжки: "Я жив у щоденному страху, очікуючи на нові й нові злодіяння свого творення". "Момент Франкенштейна" для Фейсбуку настав не тільки через Росію. Руз, одна з американських журналісток, згадує, що "В усій Африці соціальні мережі, як стає відомо, використовуються у торгівлі людьми".

Штучний інтелект - більша загроза, ніж Північна Корея

Нещодавно Ілон Маск попереджав, що штучний інтелект несе загрозу для людства і виходить з-під контролю. Цукерберґ назвав його стурбованість "істеричною" і "безвідповідальною". Взагалі, Цукерберґ позиціонує себе як технооптиміста, а Маска - як віщуна кінця світу. Але має рацію Маск: треба бути неймовірно наївним, щоб вірити, що можна просто прописати в коді робота "Не будь злим" і все працюватиме як треба. Як мені колись розповів Маск: "Добре, якщо імператор - це Маркус Аврелій. А що якщо це буде Калігула?". Також у Твіттері він написав, що "Штучний інтелект - більша загроза, ніж Північна Корея". До речі, дослідники в ході одного експерименту довели, що штучно створені хакери впоралися із заспамленням Твіттеру краще, аніж справжні. З'являється необхідність створювати нове законодавство про штучний інтелект.

 

Путін спростовує кібервтручання Росії до американських виборів. Але він чудово розуміє можливості нових технологій. Нещодавно він сказав школярам "Хто стане лідером у цій сфері, той і керуватиме світом". Маск погодився і твітнув, що "змагання за можливості штучного інтелекту - найбільш ймовірна причина Третьої Світової". Цукерберґ же сміється з таких апокаліптичних розмов. В цьому році в рамках піар-кампанії Фейсбуку він відвідав більш ніж 50 штатів. Ця поїздка була організована Девідом Плуффом, колишнім стратегом Обами, що породило спекуляції, мовляв, творець Фейсбуку може стати новим президентом США.

Як написали в Блумберзькому Тижневику, Цукерберґ взяв до себе на роботу не тільки Плуффа, а й інших помічників Обами і соціолога Гілларі Клінтон.

Так. Стає страшно...

Поки цей переклад писався, з'явилася новина про те, що розробники Фейсбуку працюють над алгоритмами "виборчої доброчесності". Така праця розпочалася зі співпраці Фейсбуку з німецькою владою з метою протидії поширенню пропаганди під час німецьких виборів. Є результат: наприклад, якщо користувач натискає на посилання матеріалу, присвяченого виборам, соцмережа пропонує йому ознайомитися з поглядами різних партій з цієї теми. Які ще алгоритми придумають і чи будуть вони ефективними – побачимо. Факт залишається фактом: соціальні мережі втягнуті до політики.

Зараз ви читаєте новину «Чому Фейсбук – винахід для знищення демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути