вівторок, 26 грудня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Орбан загрожує Заходу

Орбан загрожує Заходу
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан / East News

Думки на сайті The Washington Post оглядача Лі Хокстадера

Захід надто часто обманював себе в боротьбі за виживання України. Зараз є ознаки, особливо в Європі, що її паралізуюча здатність до самообману збережеться й у новому році.

США та їхні союзники роками обманювали себе щодо намірів Володимира Путіна, відкидаючи припущення, що російський лідер використає силу для відновлення більшості частин колишнього СРСР.

Коли минулого року він почав вводити війська в Україну, магічне мислення змусило Захід повірити, що санкції поставлять Росію на коліна, попри величезні ресурси Кремля і відносну несприйнятливість до внутрішнього тиску.

Захід обманював себе, вважаючи, що гасла можуть створити консенсус щодо підтримки Києва - "стільки, скільки буде потрібно", як сказав президент Джо Байден, не пояснюючи, що неминуче знадобляться жертви, невдачі та приголомшливі суми грошей. Перехід Байдена до фрази "до тих пір, поки зможемо" під час недавньої пресконференції з президентом Володимиром Зеленським засвідчив очевидну порожнечу цієї обіцянки.

Європа обдурила себе і українців, пообіцявши надіслати Києву 1 млн снарядів протягом року. Ця мета була видаванням бажаного за дійсне, враховуючи анемічний військовий виробничий потенціал континенту

Європа також обдурила себе і українців в угоді, пообіцявши в березні минулого року надіслати Києву 1 мільйон артилерійських снарядів протягом року. Ця мета була видаванням бажаного за дійсне, враховуючи анемічний військовий виробничий потенціал континенту, підточений десятиліттями атрофії після падіння Берлінської стіни.

Європа тепер подвоює свої помилки, переконуючи себе, що може продовжувати, як завжди, свій визначальний післявоєнний мирний проєкт - ЄС, навіть якщо його основні цінності підриваються та атакуються зсередини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Ризик такого конкретного самообману дав метастази переважно через одну людину - прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який не приховував свого наміру зруйнувати єдність Заходу щодо України.

Не має значення, що Орбан загнав економіку Угорщини в канаву, або те, що її економічний обсяг і 10 млн населення становлять крихітні частки від загальної кількості жителів Євросоюзу. Важливо те, що Угорщина - троянський кінь Путіна в серці Європи, стала зброєю в правилах ЄС від імені Москви.

Орбан - улюбленець американських республіканців, розтрощив демократію Угорщини та обманув базові очікування ЄС від його членів - незалежність судової системи, свободу ЗМІ, права меншин, чесні вибори та толерантність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Ця трагедія для угорців і для Європи стане фарсом наступного літа, коли Угорщина перейме на себе головування в ЄС - роль, яка дасть Орбану повноваження встановлювати порядок денний на шестимісячний термін.

Головний шанс, який йому дасть висока кафедра - це збентежити ЄС, демонструючи свій обструкціонізм, особливо щодо України. Але ширша загроза, яку він представляє всередині альянсу, є реальною через застарілі правила Євросоюзу, які включають вимогу одностайності щодо ключових питань безпеки та фінансів.

Орбан скористався ветом Угорщини, щоб заблокувати пакет бюджетної підтримки ЄС для України на $55 млрд, який мав би допомогти Києву оплачувати свої рахунки, включаючи зарплати солдатам, до 2027 року

Цього місяця Орбан скористався ветом Угорщини, щоб заблокувати пакет бюджетної підтримки ЄС для України в розмірі $55 млрд, який мав би допомогти Києву оплачувати свої рахунки, включаючи зарплати солдатам, до 2027 року. Він поступився дозволом Україні почати переговори про можливе членство в Євросоюзі - ключовий крок у його прагненнях приєднатися до західної сім'ї націй, але один із його головних радників попередив, що тривалий процес затвердження дасть Орбану ще щонайменше 70 шансів перешкодити просуванню України на шляху до цієї мети.

Європейці все ще можуть дати ці $55 млрд. Можливо, через окремі угоди з Україною. Але було б безглуздо думати, що ЄС може продовжувати терпіти у своїх лавах тирана, який володіє правом вето. Орбан уже завдав шкоди. Він може і зробить більше.

Є варіанти його стерилізації. Європейські лідери можуть заблокувати участь Угорщини у головуванні в ЄС або взагалі призупинити її право голосу в блоці. Але високопосадовці відмовилися навіть від погроз вжити таких дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

"Це давня річ. Країни-члени не йдуть одна проти одної", - сказав Даніель Фройнд, німецький член Європарламенту від Партії зелених.

ЄС справді заморозив приблизно $30 млрд коштів для Будапешта, посилаючись на порушення Угорщиною верховенства права, але, здавалося, поступився, виділивши понад $10 млрд незадовго до того, як Орбан відмовився від своєї погрози заблокувати переговори про членство України в ЄС. Це виглядало як винагорода, яка, ймовірно, спонукала його до нових спроб здирництва.

Проте, навіть якщо європейські чиновники залишаться непохитними, відмовляючись розблокувати додаткові мільярди фінансування, Орбана навряд чи це зворушить. Угорського сильного лідера, який уже спричинив економічний хаос у своїй країні, не турбує ще гірший рівень життя та темпи зростання. Як пояснив Даніель Гегедюс з німецького Фонду Маршалла, "його головним стратегічним пріоритетом є стабільність режиму, він хоче, щоб його режим вижив".

ЄС не має механізму виключення країни-члена

ЄС не має механізму виключення країни-члена. Отже, якщо зміна правил, щоб стримати шкоду, яку може завдати Орбан, є тим, що потрібно для його маргіналізації, то для ЄС настав час змінити їх. Нехай 2024 рік стане роком, коли Захід відкриє очі.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Орбан загрожує Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути