пʼятниця, 30 грудня 2022 08:59

Народ і уряд проти темряви: як Азербайджан допомагає Україні

  Допомога азербайджанців для України вже зараз перевищує допомогу деяких великих міжнародних гуманітарних організацій. Фото: menafn.com
Допомога азербайджанців для України вже зараз перевищує допомогу деяких великих міжнародних гуманітарних організацій. Фото: menafn.com

Баку активно долучається до допомоги в боротьбі з енергетичною кризою, спровокованою російськими ракетними обстрілами. Громадяни та уряд Азербайджану надсилають до Києва генератори та електротрансформатори, а інтернет-спільнота збирає кошти на допомогу українцям, повідомив канал "Рада" під час єдиного телемарафону.

Про підтримку з боку міжнародних партнерів у час боротьби з енергетичною кризою розповів політичний експерт Ігор Чаленко. За його словами, допомога азербайджанців для України вже зараз перевищує допомогу деяких великих міжнародних гуманітарних організацій. Тим часом українські енергетики щоразу швидше долають наслідки атак путінських військ, роблячи їх майже безпомічно неефективними.

"Ми пережили вже дев'ять таких атак. Навколо нас консолідується енергетичний "рамштайн", і щоразу росіяни досягатимуть дедалі менших результатів", – зазначає він.

Експерт певен, що одним з найважливіших партнерів для нас сьогодні є Азербайджан, з яким у Росії складні відносини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не на часі: Варшава в знак солідарності з Україною відмовляється від новорічних святкувань

"На рівні держави Азербайджан нам передав 122 генератори й 40 трансформаторів. А лише один Telegram-канал AZfront зібрав майже $40 тис. На ці гроші команда закупила 15 потужних генераторів і сплатила їхнє доправлення в Україну. Нині їх уже передали на Харківщину. Лише один такий генератор живить три вулиці селища Слатине, що постраждало від російських обстрілів. Ми розуміємо, що атаки рашистів неефективні", – пояснює експерт.

Допомога Баку не обмежується суто матеріальним підтриманням. Азербайджанці створюють громадські ініціативи, щоб привернути увагу до проблем України. Азербайджанські школярі й діти долучилися до гуманітарної допомоги Україні й записали відеозвернення до маленьких українців.

"Нехай ці генератори та наші теплі побажання миру зігріють вас! Миру й новорічного тепла!" – побажала українцям азербайджанська дитина.

"Приємно бачити такі громадські ініціативи. Такі акції можуть бути такими ж важливими, як матеріальне підтримання", – каже Чаленко.

Також експерт пояснює, що Азербайджан рухається спільним фронтом з Україною, адже багато років страждає від агресії Росії, яка підбурює вірменських сепаратистів.

Навіть мирну акцію азербайджанських екоактивістів проти видобутку золота в місті Шуша нині намагаються використати проти самого Азербайджану. Сепаратисти штучно створюють гуманітарну кризу й дефіцит продовольства заради того, щоб звинуватити Баку в агресії.

Російська Федерації перекинула в Україну військових зі своїх баз у країнах Азії.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кремль майже напевно вивів значну частину сил, які спочатку розміщував на російських базах у колишніх радянських державах, ідеться у звіті американського Інституту вивчення війни ISW.

Зараз ви читаєте новину «Народ і уряд проти темряви: як Азербайджан допомагає Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути