середа, 03 березня 2021 09:25

Курт Кобейн вчинив першу спробу суїциду

Курт Кобейн вчинив першу спробу суїциду
Курт Кобейн під час концерту в 1993-му / Getty Images

3 березня 1994-го лідер групи Nirvana 27-річний Курт Кобейн впав у кому після прийому препарату валіум із шампанським. За місяць, 4 квітня, рок-музикант вкоротив собі віку, вистреливши в голову з рушниці.

Курт народився 20 лютого 1967 року біля Сіетлу. Ріс у музичній сім'ї. Дядько виступав з групою The Beachcombers. Тітка грала на гітарі в місцевих ансамблях. Двоюрідний дід зробив кар'єру тенора. У 4 роки Курт написав першу пісню про поїздку в місцевий парк. У 7 років отримав у подарунок ударну установку. Коли хлопцю було 9 років, батьки розлучилися.

Деякий час жив з матір'ю, однак не склалися стосунки з її новим приятелем, і переїхав до батька. Тато одружився з іншою, у якої були двоє дітей. Курт не ладив з мачухою, тому жив у діда та баби, а також у родичів матері. У 14 років закинув гру на барабанах і почав грати на гітарі, подарованій дядьком. Зацікавився панком. Незабаром познайомився з учасниками групи Melvins.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелився лідер рок-гурту

Через складні стосунки з рідними постійно бродяжив. 1985-го організував гурт Fecal Matter. Через рік розпався. Незабаром створив новий гурт, який після зміни низки назв отримав ім'я Nirvana. 1991 року вийшов альбом групи Nevermind, який став проривом. Сингл Smells Like Teen Spirit став хітом на MTV. Раптовий успіх привернув увагу публіки. ЗМІ називали Nirvana "флагманом покоління Х", а Кобейна — "голосом покоління".

Попри те, що Nirvana була аполітична і не приділяла уваги соціальним питанням, Кобейн користувався популярністю, щоб донести свої ідеї. Був активним противником расизму, захисником прав жінок і секс-меншин. На одному з концертів побачив, що в перших рядах якийсь чоловік чіпляється до жінки, поклав гітару, підійшов до нього і покликав охорону, яка вивела порушника.

Курт і його майбутня дружина Кортні Лав познайомилися 1990-го на концерті, де виступали зі своїми групами. 1992 року Лав повідомила, що чекає від Кобейна дитину. 24 лютого на гавайському пляжі відбулось їх одруження. Дочка Курта і Лав, Френсіс Бін народилася 18 серпня 1992-го. Перед народженням Кортні дала інтерв'ю Vanity Fair, де обмовилася, що певний час вживала героїн, не знаючи про вагітність. Журнал представив все так, ніби Лав вживала наркотики після того, як дізналася, що вагітна. Департамент у справах дитини порушив проти них справу про позбавлення батьківських прав на основі публікації. У результаті Курту дозволили самостійно виховувати дочку, проте їх зобов'язали регулярно проходити тести на наркотики.

Того ж року обоє вирішили пройти курс реабілітації від героїнової залежності. Проте незабаром Курт повернувся до наркотиків. 1993-го Кобейн пережив важке передозування героїном. 1 березня 1994 року, під час туру Європою, Кобейн захворів на бронхіт і ларингіт. 2 березня вилетів на лікування в Рим. 3 березня Кортні знайшла його лежачим без свідомості та без ознак життя. З'ясувалося, що в нього було передозування ліками в поєднанні з шампанським, яким запив таблетки. Наступні кілька днів провів у лікарні. Багато хто розглядає "римський інцидент" як 1-шу спробу самогубства.

18 березня Лав викликала поліцію, стверджуючи, що її чоловік замкнувся в кімнаті з рушницею і погрожує вкоротити собі віку. Поліцейські конфіскували в Кобейна кілька рушниць. Курт заявив, що не збирався скоювати самогубство.

25 березня Лав видзвонила друзів і співробітників Курта, щоб переконали його піти на лікування від героїнової залежності. Музикант погодився пройти курс. 30 березня прибув у реабілітаційну клініку в Лос-Анджелесі. Працівники не знали про його депресивний стан і спроби самогубства. Того ж вечора вийшов у двір, нібито покурити, переліз через двометровий паркан, узяв таксі та поїхав в аеропорт, а звідти в Сіетл. Дружина і товариші з гурту не знали про те, де він, і безуспішно намагалися вийти на слід. Кортні найняла приватного детектива, щоб допоміг знайти Кобейна.

Зранку 8 квітня 1994-го електрик Гері Сміт прибув у будинок Кобейна для установки систем безпеки. Через скляні двері оранжереї помітив тіло і рушницю, що лежала поперек тіла. 5 квітня Кобейн ввів собі дозу героїну, несумісну з життям, і вистрелив у голову з рушниці.

Зараз ви читаєте новину «Курт Кобейн вчинив першу спробу суїциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути