четвер, 09 вересня 2021 11:00

Королева, яка править найдовше з-поміж монархів у британській історії

Королева, яка править найдовше з-поміж монархів у британській історії
Королева Єлизавета II, 9 серпня 2021 року / Getty Images

9 вересня 2015-го королева Єлизавета II стала найтривалішим правлячим монархом Сполученого Королівства, а також найтривалішою монархічною жінкою у світовій історії. Вона править вже 69 років і сім місяців.

6 лютого 1952 року на відпочинку разом з покійним чоловіком в Кенії спадкова принцеса Єлизавета отримала звістку про раптову смерть її батька - короля Георга VI, який помер у віці 56 років уві сні від коронарного тромбозу. Попри те, що король хворів на рак легенів, його смерть стала несподіваною для сучасників. Отож Єлизавета поїхала принцесою, а повернулася королевою, зійшовши на престол у віці 25 років. Сьогодні їй уже 95 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єлизавета II найме адвокатів для захисту від Меган Маркл

1977-го королева відзначала чверть століття перебування на троні, 2002-го - 50-річчя, 2012 року - 60-річчя.

У вересні 2015-го Єлизавета II перевершила рекорд королеви Вікторії за тривалістю перебування на троні. Після того, як 13 жовтня 2016-го помер король Таїланду Пуміпон Адульядет, який правив з 1946 року, Єлизавета стала найбільш довгоправлячим з нині живих монархів у світі. А після того, як президент Зімбабве Роберт Мугабе в листопаді 2017-го пішов у відставку, - найстарішою з чинних глав держав у світі.

Єлизавета II є королевою 16 держав: Австралії, Антигуа і Барбуди, Багамських островів, Барбадосу, Белізу, Великої Британії, Гренади, Канади, Нової Зеландії, Папуа-Нової Гвінеї, Сент Вінсент і Гренадін, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсії, Соломонових островів, Тувалу і Ямайки. Усі ці країни входять до Співдружності націй - організації, що об'єднує 52 країни, більшість з яких раніше були колоніями чи домініонами колишньої Британської імперії. 6 лютого 2022 року виповнитися 70 років її перебування на троні.

Зараз ви читаєте новину «Королева, яка править найдовше з-поміж монархів у британській історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути