вівторок, 23 квітня 2019 11:15

Кораблі з моря закидає в аеропорт: як Росія веде електронну війну

Кораблі з моря закидає в аеропорт: як Росія веде електронну війну
Росія дезорієнтує кораблі поблизу Криму та в Чорному морі. Фото: tsn.ua

Близько 10 тис. разів Росія використала технології дезорієнтації системи супутникової навігації GPS в окупованому Криму та Чорному морі. Це відбувалося з лютого 2016-го.

Про це йдеться у новому звіті американської неурядової організації C4ADS. Докладно про результати дослідження розповіли співавтор дослідження Томас Івінг та американський експерт в сфері навігації Дейн Говард "Голосу Америки".

"Я служив у регуляторі морської навігації США та роками чув різні повідомлення про дивні речі, що відбувались у російських водах із GPS. Однак у нас не було надійних даних до 2017-го. Тоді капітан торгового судна в Чорному морі надіслав докази – фото екрана свого комп'ютера і радара, де його GPS вказував, що він перебуває не в морі, а за 40 кілометрів у місцевому аеропорту. Коли ми почали розслідувати, виявили, що це трапилось із близько 20 іншими корабліями та багатьма іншими в Чорному морі", - вказує Говард.

Дослідження виявило більше 9 тис. інцидентів, коли кораблі, які проходили в/або поблизу вод Росії, бачили своє місцерозташування в аеропорту поблизу. Випадки дезорієнтації GPS траплялось у Чорному морі, а також у Тихому океані біля Владивостока та Мурманська на півночі Росії, біля Санкт-Петербурга, а також у Москві.

"Дезорієнтація може становити небезпеку. Були експерименти, які показували, що можна зовсім трохи змінити курс корабля або машини і спрямувати їх туди, куди є бажання, наприклад, до територіальних вод іншої країни, щоб створити міжнародний інцидент, або, можливо, захопити вантаж чи людей, які є на борту", - каже Говард.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія почала утилізовувати атомні кораблі

Також є небезпека зіткнення двох кораблів, які через збій системи навігації вчасно не помітять один одного.

"Є повідомлення, що Росія дезорієнтувала та глушила GNSS під час військових навчань, таких як "Запад 2017", а також навчань НАТО "Єдиний тризуб" 2018-го", - відзначає Ірвінг.

"Я вважаю, що це однозначно використовується задля електронної війни, відбувається багато інцидентів "спуфінгу" та глушіння GPS. Це очевидно в Сирії, також використовується поблизу навчань НАТО, щоб зашкодити цим діям. Тому навіть якщо відкрито війна не ведеться, — це інструмент державного впливу", — каже Говард.

Дослідження C4ADS підтвердило, що дезорієнтація GNSS відбувалась практично виключно у регіонах, де були секретні об'єкти або певні засекречені приватні резиденції, які могли бути пов'язані з надважливими особами в уряді Росії, або де були присутні надважливі особи російського уряду.

В окупованому Криму росіяни вкотре провели військові навчання. Відпрацьовували перешкоджання вторгненню у бухти півострова. Це свідчить, що росіяни готують повномасштабний військовий конфлікт в окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «Кораблі з моря закидає в аеропорт: як Росія веде електронну війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути