Ексклюзиви
пʼятниця, 25 грудня 2009 09:00

Католики сьогодні святкують Різдво Христове

Католики сьогодні святкують Різдво Христове

Сьогодні Різдво Христове за Григоріанським календарем, яке святкують католики всього світу.

За біблійними переказами, цього дня у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом із Йосифом втекла з Назарета, де Ірод наказав убити всіх немовлят. Цар злякався, що Син Божий зможе зайняти його трон.

У Віфлеємі Марія та Йосиф не змогли знайти житла. Тоді зайшли до одного з хлівів. Там, у яслах, і з"явився на світ Ісус.

Першими, хто привітав Новонародженого, були пастухи. Звістку про народження Божого сина їм принесли янголи. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу. Про появу Месії вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує сорокаденний піст, останній вечір якого римо-католики називають Віділією. Тоді готують 12 пісних страв, а в помешканнях розсипають сіно. Після вечері люди йдуть на нічну службу до храму. Коли повертаються, співають колядки.

У багатьох християнських країнах вечірнє повітря наповниться дзвонами. Опівночі віруючі відправляться на Різдвяну месу.

Святкові служби пройдуть і в римо-католицьких храмах України. А головна церемонія пройде у Ватиканському соборі Святого Петра. Цю службу, яку транслюватимуть телевізійні канали всього світу, проведе Папа Римський Бенедикт XVI.

Опівдні 25 грудня Папа проголошує традиційне благословення Urbi et Orbi - "Граду і миру". Потім понтифік поздоровляє віруючих з Різдвом 64-ма мовами світу, зокрема звертається і українською.

За новим стилем Різдво 25 грудня зустрічають не тільки католики, але і представники решти практично всіх християнських конфесій, у тому числі православних. Виняток становлять послідовники Російської, Сербської, Єрусалимської і Грузинської православних церков, які відзначають це свято в ніч на 7 січня.

За матеріалом УНІАН, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Католики сьогодні святкують Різдво Христове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути