Ексклюзиви
субота, 16 березня 2024 12:42

Ізраїль схвалив план наступу на Рафах - ЗМІ

Ізраїль схвалив план наступу на Рафах - ЗМІ
В Ізраїлі планують наступ на місто Рафах у Секторі Гази. Фото: gettyimages.com

Ізраїль схвалив план наступу на місто Рафах у Секторі Гази. Стверджують, що там ховаються понад мільйон палестинських біженців.

Водночас у Тель-Авіві ще сподіваються домовитися про припинення вогню, хоча і відхиляють пропозицію угруповання ХАМАС щодо звільнення усіх заручників в обмін на свободу палестинських ув'язнених. Про це повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що західні партнери Ізраїлю, в тому числі США, довго закликали прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу утриматися від наступу на Рафах, побоюючись, що бої у місті призведуть до масових жертв серед цивільного населення.

Однак, 15 березня адміністрація Нетаньягу оголосила, що схвалила план наступу на південну частину палестинського анклаву, де проживає близько 2,3 млн людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нетаньяху анонсував завершення боїв у Секторі Гази

В Ізраїлі заявляють, що їхні війська "готуються оперативно евакуювати населення" Рафаха. Утім, Тель-Авів не вказує, скільки часу потрібно ізраїльським військовим на евакуацію палестинців. Крім того, поки немає жодних доказів, що країна готує місця для розміщення евакуйованих.

ХАМАС тим часом представив посередникам і США пропозицію про припинення вогню в Секторі Гази. Вона включає звільнення ізраїльських заручників в обмін на свободу палестинських ув'язнених, сто з яких відбувають довічне ув'язнення.

При цьому ХАМАС заявив, що початкове звільнення ізраїльтян включатиме жінок, дітей, літніх і хворих заручників в обмін на звільнення 700-1000 палестинців, які відбувають покарання в Ізраїлі.

У заяві про наступ на Рафах Ізраїль відкинув цю пропозицію, назвавши її "нереалістичною вимогою". Однак, ізраїльська делегація відправиться на переговори до Катару після того, як Кабінет безпеки уряду надасть свою позицію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу наголосив, що армія продовжить наступ на місто Рафах на кордоні Сектора Гази та Єгипту.

Президент США Джо Байден раніше казав, що такий наступ стане "червоною лінією". Водночас прем'єр Ізраїлю натякнув, що заручився підтримкою кількох арабських лідерів у продовженні наступу на ХАМАС.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль схвалив план наступу на Рафах - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути