понеділок, 10 червня 2019 13:32

Іран може залишити ядерну угоду

Іран може залишити ядерну угоду
Якщо до 7 липня не відбудеться жодних зрушень, Тегеран розпочне наступну фазу виходу з ядерної угоди. Фото:www.dw.com

У Тегерані заявили про "серйозний" намір вийти з ядерної угоди 2015-го.

Про такі думки повідомили у день візиту до Ірану міністра закордонних справ Німеччини Гайка Мааса (Heiko Maas), інформує dpa.

"На даний час партнери за угодою не задовольнили наших очікувань", - заявив речник МЗС Ірану Аббас Муссаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп - Ірану: Не погрожуйте США. Бо знищимо.

Якщо до 7 липня не відбудеться жодних зрушень, Тегеран розпочне наступну фазу виходу з ядерної угоди. Як зазначив речник іранського МЗС, міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф планує обговорити з Маасом ситуацію, що склалася.

Раніше у травні президент Ірану Хасан Роухані поінформував представників Китаю, Німеччини, Франції, Великобританії та Росії про заплановану процедуру щодо звуження своїх зобов'язаннь, закріплених у ядерній угоді. Саме ці країни залишилися підписантами угоди після того, як рік тому президент США Дональд Трамп оголосив про вихід із неї Вашингтона.

Підписантам, що залишилися в угоді, Тегеран висунув ультиматум: до 7 липня пообіцяти Ірану економічне рішення, що нейтралізує американські санкції, або ж країна розпочне наступну фазу виходу з угоди.

Ядерну угоду уклали 2015-го у Відні, щоб зупинити ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, які запровадили щодо цієї країни.

Маас розраховує на платіжний механізм Instex

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, у свою чергу, перед візитом до Тегерана висловив сподівання, що скоро запрацює запланований ФРН, Францією та Великобританією платіжний механізм, котрий дозволятиме обійти запроваджені Сполученими Штатами економічні санкції проти Ірану. Всі формальні вимоги до його створення вже виконані, зазначив політик.

Механізм дозволятиме здійснювати розрахунки за операціями між європейськими та іранськими компаніями, якщо приватні банки, побоюючись штрафних заходів США, відмовлятимуться супроводжувати такі торговельні операції.

Ухвалюючи рішення щодо створення Instex у січні цьогоріч, визначили, що управлінський офіс розташовуватиметься у міністерстві фінансів Франції у Парижі. У Німеччині працюватиме його філія - для роботи з німецькими компаніями. Європейці хочуть зберегти обсяги торгівлі з Іраном хоча б на тому рівні, який існував до підписання ядерної угоди за тодішнього режиму санкцій.

Новий договір про контроль над ядерним озброєнням із Росією та Китаєм планує підписати президент США Дональд Трамп. Білий дім проводить інтенсивні міжвідомчі переговори для розробки варіантів договору для президента, щоб продовжити ядерну угоду.

Зараз ви читаєте новину «Іран може залишити ядерну угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути