Ексклюзиви
четвер, 18 березня 2021 17:33

Індія не може наростити об'єми виробництва Covid-вакцин

Індія не може наростити об'єми виробництва Covid-вакцин
Вакцина проти коронавірусу. Ілюстративне фото / Getty Images

Один із найбільших в світі виробників вакцин проти коронавірусу Індія не може наростити обсяги виробництва попри всі старання, адже США не поставляють необхідних компонентів, притримуючи для власних потреб.

"Індійський інститут сироватки" SII, який виробляє вакцини Novavax і AstraZeneca, стурбований через нестачу сировини. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прийде більше доз - вакцинацію пришвидшать"

Виконавчий директор SII Адар Пунавалла пояснив стурбованість забороною США на експорт компонентів, необхідних для виробництва вакцин. Зокрема, спеціальних пакетів і фільтрів, середовищ для культивування клітин, одноразових трубок і спеціальних хімікатів.

SII направила уряду Індії листа з проханням втрутитися, щоб гарантувати безперебійне виробництво і поставку вакцин світу.

Президент Джо Байден попросив адміністрацію виявити потенційний брак матеріалів, необхідних для виробництва вакцини у США. Він послався на "Закон про оборонне виробництво" 1950-х років, який дає главі держави право мобілізувати внутрішню економіку у відповідь на надзвичайні ситуації. Це дозволяє Америці обмежувати експорт вакцин, щоб мати змогу нарощувати власне виробництво. Попередник Трамп теж використовував ці повноваження для обмеження експорту деяких засобів індивідуального захисту торік.

На початку березня представники різних світових виробників вакцин попередили, що обмеження експорту від основних постачальників може вплинути на світове виробництво, адже деякі компоненти не стандартизовані та вузькоспеціалізовані. Заміна їх іншими може спричинити затримки до року.

Експерт із університету Ліверпуля, доктор Сара Шіффлінг каже, що ланцюжок поставок фармацевтичних препаратів складний.

"Навіть коли попит високий, нові постачальники не можуть з'явитися так швидко, як в деяких інших галузях, інакше їм не довірятимуть", - каже експертка.

Зараз в Індії схвалені 2 вакцини - Oxford-AstraZeneca, відома як Covishield і прийнята в Україні, та Covaxin, розроблена в індійських лабораторіях. З початку січня близько 130 млн доз Covishield були експортовані по світу або використані в країні.

Індійські фармацевтичні компанії протягом кількох місяців нарощували виробництво, додаючи нові потужності чи модернізуючи існуючі виробничі лінії задля задоволення внутрішнього попиту і глобальних потреб. У січні SII заявив, що продукує 60-70 млн доз вакцин на місяць, і планував збільшити виробництво до 100 млн доз з березня. Але цього так і не сталося через дефіцит у поставках компонентів.

Зараз ви читаєте новину «Індія не може наростити об'єми виробництва Covid-вакцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути