неділя, 25 березня 2018 11:42

День волі: у Білорусі арештовують опозиціонерів

День волі: у Білорусі арештовують опозиціонерів
У Білорусі влада арештовує активістів перед святкуванням "Дня волі". Фото: news.liga.net

У Білорусі до дня 100-річчя Білоруської народної республіки (День волі) проходять затримання активістів. Про це повідомляє правозахисна організація "Вясна".

Напередодні 25 березня білоруська поліція провела превентивні затримання місцевих активістів в Бобруйську, Березі, Бресті, Слуцьку, Вілейці. У понеділок на багатьох затриманих чекають суди.

Сьогодні зранку співробітники міліції почали чинити перешкоди для тих, хто вирушає до Мінська на мітинг. Громадського активіста Миколу Черноуса з Барановичів викликали повісткою до Барановицького міжрайонного відділу Слідчого комітету РБ.

Члена партії "Білоруська християнська демократія" Євгена Аніщенко рано вранці затримала міліція. Приблизно о 8 годині ранку на вокзалі в Молодечно арештували опозиціонера керівника Мінської обласної організації "Белорусская социал-демократическая партия Грамада" Алеся Абрамовича.
Затримали поета Славомир Адамович, який збирався приїхати до Мінська з Мар'їної Гірки на електричці.

"На виїзді з Бобруйська затримали 5 членів БСДП Володимир Чабан, Едуард і Юрій Гриневицький, Євген Габрелян, Олексій Колесников. разом з членом ЦК Юрієм Гриневицьким. Всі вони прямували до Мінська на дозволений владою концерт. Зараз їхню машину супроводжують до відділу міліції. Звинувачують у якомусь злочині ", - повідомляє в Facebook Ігор Борисов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава російської ЦВК зганьбилася перед журналістами: опублікували відео

На честь сторіччя Білоруської народної республіки у Білорусі влада дозволила святкові мітинги та концерти в Гродно, Бресті, Гомелі, Барановичах, Ліді, Слуцьку, Солігорську, Кобрині.

День Волі – неофіційне національне білоруське свято річниці виникнення Білоруської Народної Республіки 25 березня 1918 року. Мітинги відбуваються з початку 1990-х років. Міліція неодноразово зупиняла активістів у проведення акцій, а учасників – арештовувала.

Державтоінспекція Білорусі запланувала на 25 березня проведення спеціальної операції "Фільтр". Влада намагається зупинити автотранспорт, на якому багато регіональних активістів добираються до Мінська. До цього міліція затримала ініціаторів ходи 25 березня в Мінську, зокрема керівника руху солідарності "Разам" В'ячеслава Сівчика, координатора громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Максима Вінярського, письменника і колишнього кандидата в президенти Володимир Некляєва.

Зараз ви читаєте новину «День волі: у Білорусі арештовують опозиціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути